Μ. Σουλτς: «Αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση από τις παροχές Τσίπρα

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%84%cf%82

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας» και παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ταυτόχρονα επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης και επικαλείται το ΑΜΠΕ, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1% παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί. Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη και ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός μετέχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπό καθεστώς παρατηρητή. Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μετέχει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Αμέσως μετά θα έχει ο πρωθυπουργός τη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ανταλλάξουν απόψεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, για να ακολουθήσει το γεύμα εργασία και το κυρίως μέρος της Συνόδου. Η μέρα θα κλείσει με το άτυπο γεύμα εργασίας των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.