FAZ: «Στο χείλος του γκρεμού» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μετά από απόφαση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. «Στο χείλος του γκρεμού η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgmeine η οποία προσθέτει ότι «η Ελλάδα θέλει να δώσει στους συνταξιούχους επίδομα για τα Χριστούγεννα. Οι πιστωτές της χώρας αντιδρούν, βάζοντας στον πάγο προαποφασισμένα μέτρα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αμύνεται».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί κατέληξαν ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας» και πρόσθεσε ότι «ορισμένα κράτη το βλέπουν υπό αυτό το πρίσμα και γι’ αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους». Πάντως, όπως επισημαίνει η FAZ, επειδή τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι βραχυπρόθεσμα, δεν θα επηρεάσουν τη μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των χωρών της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Με τον τίτλο «Οι πιστωτές σταματούν τις ελαφρύνσεις για την Αθήνα», κυκλοφορεί η Handelsblatt, η οποία τονίζει ότι οι ελπίδες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της υπέστησαν πλήγμα. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του οικονομικού περιοδικού WirtschaftsWoche, στο άρθρο του που έχει τον ίδιο τίτλο.

Τα δύο γερμανικά μέσα επισημαίνουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις της Αθήνας. Μάλιστα προσθέτουν ότι ο κ. Σόιμπλε ζήτησε από τους θεσμούς να αποφανθούν αν οι ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συμφωνούν με τις ισχύουσες συμφωνίες.

Παρ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ εκτίμησε ότι το θέμα αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο Παρασκευή. Τέλος, η Welt σημειώνει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους δεν έκανε τους πιστωτές της Ελλάδας να χαρούν. Αναφέροντας το ύψος του ποσού που θα δαπανηθεί για το δώρο αυτό, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας δυσαρεστήθηκαν από την απόφασή της και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισαν να αναστείλουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Τώρα υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν αντιπαραθέσεις. Η ανακοίνωση του Τσίπρα προκάλεσε δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα το μέτρο αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το αν ο Τσίπρας έχει πάρει σοβαρά τη λιτότητα», υπογραμμίζει η Welt. Την ίδια ώρα ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ειδικός για οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρκους Φέμπερ δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι «ο Τσίπρας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα για τη μείωση του χρέους και όχι για προεκλογικά δώρα» και πρόσθεσε ότι «ίσως οι πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε να μην καταβάλλουν χρήματα για όσο διάστημα ο Τσίπρας διατρέχει τη χώρα μοιράζοντας χρήματα».