Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο: Είναι ώρα για πρόοδο χωρίς εκβιασμούς

«Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ενώ, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, σημείωσε ότι «θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».

«Τώρα είναι ώρα να έχουμε πρόοδο. Πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε χώρας» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σεβασμό στην εθνική κυριαρχία», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις χθεσινές εξελίξεις για πάγωμα της εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων έπειτα από τις εξαγγελίες.

Πρέπει να συνεχίσουν οι συνομιλίες για να διατηρηθεί η σταθερότητα σε μια «πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη», να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις» και παράλληλα πρέπει να διατηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ωστόσο ότι την ίδια στιγμή, πρέπει να υπάρχει διαμοιρασμός των βαρών και των ευθυνών,.

Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ζήτημα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει «ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση για να ξεπεράσουμε τις απειλές, να κρατήσουμε την αλληλεγγύη, να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις και να αποφύγουμε τα εμπόδια».

Στήριξη από Σουλτς

Ο πρωθυπουργός που συμμετέχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σουλτς παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%, ενώ όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως επίσης να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Όσον αφορά τις εξαγγελίες, υπογράμμισε ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο..

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%84%cf%82

Συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου – Με τη Μέρκελ στο Βερολίνο

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας στην καγκελαρία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Στο Βερολίνο θα βρεθούν την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι θα φτάσουν μ καθυστέρηση λόγω βλάβης στο αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν. Οι δύο υπουργοί πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των γερμανικών και διεθνών ΜΜΕ. Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν θα συμμετέχει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ.

Αναφερόμενος στις ενστάσεις που εγείρουν οι Θεσμοί για το θέμα αυτό ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει, ότι η ενίσχυση των συνταξιούχων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν».