Ντοκουμέντο: Δεσμευτήκαμε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το '28 - Απάντηση Μαξίμου

Πολιτικός σάλος αναμένεται να ξεσπάσει με αφορμή έγγραφο με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2016, που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, από το οποίο προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει επισήμως συναινέσει στην απαίτηση των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα 10 επόμενα χρόνια.

Όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο της συμφωνίας συμμόρφωσης (compliance report) για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2015, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και έχει συμφωνήσει τα εξής: «Εις ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά την οποία θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά για να φτάσει στο 1,5% μέχρι το 2040».

Από το απόσπασμα αυτό, της σελίδας 14 στο compliance report του Ιουνίου του 2014 προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι η ελληνική οικονομία θα πιάνει το δυσθεώρητο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα 10 χρόνια.

vr2

vr1

Non paper Μαξίμου: Δεν έχουμε δεσμευτεί σε πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια

«H Κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Η ΝΔ, για άλλη μια φορά, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα, προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό καταθέτοντας κείμενα που ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχει υπογράψει η σημερινή Kυβέρνηση».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στην Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία κατέθεσε κείμενο στη Βουλή, όπου σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί σε 3,5% Πρωτογενές Πλεόνασμα για την επόμενη δεκαετία.

Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι το κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν, όπου πράγματι αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Υπάρχει, όμως, και άλλη Έκθεση Συμμόρφωσης, αυτή του ΔΝΤ, που αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%. Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ελληνική Κυβέρνηση. Ούτε της Κομισιόν με το 3,5%, ούτε του ΔΝΤ με το 1,5%. Γι’ αυτό και δεν υπογράφονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχεται αυτές τις υποθέσεις για τα πλεονάσματα, διεκδικώντας μια βιώσιμη λύση για το χρέος.

Και συμπληρώνουν ότι «η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε με την υπογραφή της «ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου» -«Greece will meet the primary surplus targets of the ESM programme (3.5% of GDP in the medium-term), without prejudice to the obligations of Greece under the SGP and the Fiscal Compact».(http://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases.2016/05/24-eurogr…)

Η ΝΔ, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη λαθροχειρία ψευδόμενη για το τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση. Στην ίδια έκθεση, και μάλιστα στην ίδια σελίδα, η Επιτροπή μιλά και για εναλλακτικά σενάρια με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% και 1,7% μετά το τέλος του προγράμματος! Το ξεχνά…

Η ΝΔ θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όπως λέει και ο λαός μας, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…»