Τσίπρας: Θα τηρήσουμε την συμφωνία "μέχρι κεραίας"- Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για τα πλεονάσματα

Μέχρι κεραίας θα τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα όπως δήλωσε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τις υπερβάσεις σε όσους έχουν ανάγκη. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα νησιά πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση ΦΠΑ λόγω προσφυγικής κρίσης.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στους «ανόητους τεχνοκράτες» όπως τους χαρακτήρισε επισημαίνοντας με νόημα ότι μας έφερναν συνεχώς νέα προγράμματα που απέτυχαν. «Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό» σημείωσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά τη δέσμευσή του πως η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα και την συμφωνία με τους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα στήριξης των νησιών κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Μεταφορών ενώ ΄΄οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής και έχει ήδη υπογραφεί το ΠΔ που προβλέπει την ίδρυση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. «Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εργάζεται με τους ομολόγους του για την διεκδίκηση αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο επιδιώκουμε να ενταχθεί στην ατζέντα της Μάλτας, στην επόμενη προεδρία», σηεμίωσε ο κ. Τσίπρς.

Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών για τα νησιά με τις αρχές εφαρμογής του ισοδυνάμου των μεταφορών, δηλαδή όσο κοστίζει στην στεριά η απόσταση, το ίδιο να κοστίζει και για τον νησιώτη ενώ σε ό,τι αφορά την παιδεία ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι φέτος πετύχαμε όλα τα σχολεία, σε όλα τα νησιά μας να έχουν δασκάλους και βιβλία, εξαιτίας της εξαιρετικής προεργασίας που είχε γίνει, εξαγγέλλοντας προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

nissyraa

Σχετικά με τον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία σε όλους», ενώ τόνισε πως γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην υπάρχει κανένα νησί στην Ελλάδα χωρίς τη μόνιμη παρουσία ενός γιατρού». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έθιξε το ζήτημα της επάρκειας νερού, ανακοινώνοντας επέκταση των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και σε άλλα ακριτικά νησιά, ενώ ανακοίνωσε δύο αναπτυξιακά προγράμματα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Για τα προβλήματα υγείας οι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας ο κ. Τσίπρας σημειώνε με νόημα να μην υπάρχει κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς γιατρό,  εξήγγειλε ακόμα 27 μονάδες υγείας στα νησια. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασφάλεια των νησιωτών για ζητήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με την μεταφορά ασθενών που χρήζουν τέτοιας ανάγκης και δήλωσε πως σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πλωτά μέσα θα βοηθούν τέτοια περιστατικά στον επόμενο χρόνο. Εξήγγειλε ακόμα βάση αεροδιακομιδών στην Μυτιλήνη, όπως αυτή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κρήτη. Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως σύντομα θα λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

nissyraa1

«Στη Νίσυρο χτυπά σήμερα η καρδιά της Ελλάδας», είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του νησιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο. Στο πλαίσιο της αντιφώνησής του ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των νησιωτών με έργα και ότι θα συμβάλει στην αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων των νησιών.

Ο κύριος Τσίπρας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα νησιά του Αιγαίου, τα πρώτα 50 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν ανάγκες του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και δράσεις της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

nissyraa3

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, αναπτυξιακή δράση για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, δήλωσε και συμπλήρωσε: Στόχος μας είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό, να πάμε σε έναν τουρισμό που θα αφήνει οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συνδυάζεται με την τοπική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Προωθούμε δράσεις επέκτασης, που θα δώσουν αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν και ξεκινάμε ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια ιστορική διαδρομή στα χρόνια που ήταν φοιτητής και τη χρονική περίοδο που επισκέφθηκε το νησί της Νισύρου όπως είπε «με ένα σπλίπινγκ μπαγκ και μια σκηνή» και σε ένα τοπικό πανηγύρι είχε συναντήσει όπως ανέφερε στο ακροατηρίο τον «δεξιό πολιτευτή Πάνο Καμμένο. Εγώ ήμουν από τότε στην Αριστερά και σε θεωρούσα “μπούλη”», είπε ο πρωθυπουργός προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.