Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Παρασκευόπουλου με αφορμή συνέντευξή του στην εφημερίδα η «Βραδυνή της Κυριακής» ως προς το ζήτημα της αποποινικοποίησης του καψίματος της ελληνικής σημαίας, αλλά και την «ένταξη της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας».
Ο κ. Παρασκευόπουλος, αφενός ζήτησε να ανοίξει ένας διάλογος, προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας, καθώς όπως υποστήριξε η πράξη πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, κάτι που κατά την άποψή του, είναι και πιο αποτελεσματικός τρόπος.
«Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τάχθηκε υπέρ μίας προσέγγισής της από τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου», καθώς όπως υποστήριξε «μια προσπάθεια ένταξης της ΧΑ στο κλίμα της δημοκρατίας» πρέπει να ενθαρρυνθεί από το πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη» και πρόσθεσε ότι «κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι θεωρεί δεδομένο ότι η ΧΑ θα δεχθεί να ενταχθεί στους «δημοκρατικούς θεσμούς», ή ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα έχουν τα πολιτικά κόμματα απέναντί της και βασιζόμενος σε αυτόν τον συλλογισμό, παρουσίασε την «ένταξη της ΧΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς» ως προαπαιτούμενο για την προσέγγιση της από το πολιτικό σύστημα, δηλαδή για παράδειγμα από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ.
«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα» σημείωσε με νόημα ο κι. Παρασκευόπουλος.
Έντονες αντιδράσεις
Για περίσσευμα θράσους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και τόνισε ότι «ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Για τη ΝΔ, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό. Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε τις δηλώσεις – παραλήρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της χώρας και το κόμμα του να πράξουν το ίδιο».
Έντονη ήταν η ενόχληση και των ΑΝΕΛ με τον κ. Δημ. Καμμένου, να χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως προκλητική» την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «σύμφωνα με το Άρθρο 188 σχετικό με την προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας […] Η Ελληνική Σημαία έχει βαφτεί διαχρονικά με το αίμα των ηρώων της πατρίδας μας, σε όλους του αγώνες για την Ελευθερία της Ελλάδος. Είναι το εθνικό σύμβολο της χώρας μας που συμβολίζει το αίμα, τα δάκρυα, τους αγώνες, τις θυσίες και τον πόσο όλων όσων πολέμησαν για να ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα και γι’ αυτό το λόγο είναι απαράδεκτο να γίνεται στάχτη στα χέρια του κάθε τυχαίου ψευτοεπαναστάτη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με μηνύματα του στο twitter, ανέφερε: «Η δήλωση Παρασκευόπουλου για “ένταξη Χρυσής Αυγής σε κλίμα Δημοκρατίας” είναι ντροπιαστική”. “Θα τον αποπέμψει κανείς ή θα “συγχωρεθεί” για να ψηφίσει τα επόμενα μέτρα;» διερωτάται ο κ. Χρηστίδης.
Το μοναδικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αποδοκίμασε δημοσίως τον κ. Παρασκευόπουλο ήταν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «δεν συμφωνώ καθόλου με τις απόψεις Παρασκευόπουλου περί Χρυσής Αυγής κ Ελληνικής σημαίας. Δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Κυβέρνηση».
Βλέποντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα λεγόμενά του ο κ. Παρασκευόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανασκευάζει τις δηλώσεις του για τα όσα είπε για τη Χρυσή Αυγή.
Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής: “Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση. Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται”.