Επιφυλάξεις Κομισιόν για τα δώρα Τσίπρα: Πρέπει να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες

Σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα υποχρεούται να συμφωνεί προκαταβολικά με τους θεσμούς πριν μοιράσει το πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, έστειλε η Κομισιόν η οποία λαμβάνει σοβαρά υπόψη το διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού και τη δέσμευσή του να παραμείνει πιστός στους στόχους του προγράμματος, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου Ανίκα Μπράιτχαρντ.

«Πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα και δεσμεύσεις για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Κομισιόν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους άλλους θεσμούς» υπογράμμισε η κ. Μπράιτχαρντ.

Ερωτηθείσα αν ήξερε τις λεπτομέρειες των μέτρων που εξήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απάντησε ότι η Κομισιόν δεν ήξερε τις λεπτομέρειες και θα πρέπει να εξεταστούν πριν γίνουν περισσότερες δηλώσεις ή γίνουν περαιτέρω κινήσεις.

Η κ. Μπράιτχαρντ σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά από το προσφυγικό και δουλεύει ενεργά με τις ελληνικές αρχές για να περιορίσει το βάρος και πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις του MoU.

Σαφείς αποστάσεις από τις εξαγγελίες Τσίπρα κράτησε ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters σε δηλώσεις του από το Ελσίνκι δήλωσε πως «περιμένω (η Ελλάδα) να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές πολύ πριν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε ότι «υπό αυτό το πρίσμα, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες το βράδυ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους Θεσμούς εγείρει μια σειρά από ερωτήματα».