Υποψήφιος για το βραβείο «Politico 28» ο Ανδρέας Γεωργίου

Υποψήφιος για το βραβείο προσωπικοτήτων με την μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε. που θα απονείμει για το 2017 το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico στις Βρυξέλλες είναι μεταξύ άλλων ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Το δίκτυο Politico σκιαγράφησε το προφίλ του κ. Γεωργίου κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάληψη των καθηκόντων του στην ΕΛΣΤΑΤ το 2010, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από την Ουάσιγκτον, όπου εργαζόταν στο ΔΝΤ, αλλά και τις κατηγορίες για διόγκωση του ελλείμματος και παράβαση καθήκοντος, που τον έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης και για τις οποίες αθωώθηκε.

«Αν και σήμερα ζει στο Μέριλαντ», γράφει το Politico, «ο κ. Γεωργίου επανήλθε στο προσκήνιο τον Αύγουστο λόγω της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την ουσία της υπόθεσης με το έλλειμμα». Επίσης το Politico αναφέρεται και στα αγαπημένα ομηρικά έπη του κ. Γεωργίου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια φιλοξενώντας μια δήλωση του ιδίου για τη δικαστική του περιπέτεια.

Στη λίστα με τους 28 πολιτικούς, 17 άντρες και 11 γυναίκες, που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε. βρίσκονται επίσης ο Σαντίκ Καν, ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Τζορτζ Σόρος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

Η αρχικά λίστα των υποψηφίων καταρτίστηκε σύμφωνα με τις προτιμήσεις των αναγνωστών και στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τους συντάκτες παίρνοντας την τελική της μορφή ενώ η κατάταξη έγινε με βάση τον βαθμό επιρροής των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων. Οπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας το να κατέχει κανείς ένα ανώτερο δημόσιο αξίωμα σε κάποια χώρα της Ε.Ε. δεν επαρκεί για να συμπεριληφθεί στη λίστα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Άγκελα Μέρκελ και φέτος, όπως και το 2015 βρίσκεται εκτός λίστας.

Προτεινόμενα για εσάς