Στις 16.00 το κρίσιμο Eurogroup- Μεγάλο ερωτηματικό η στάση του ΔΝΤ

Όπως είναι φυσικό, στην κυβέρνηση έχουν όλοι τα βλέμματά τους στραμμένα στο σημερινό Eurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, ενώ στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνεται συνεχώς μαζί με τους πιο κοντινούς του συνεργάτες.

Σήμερα δεν αναμένονται συγκλονιστικές εξελίξεις και οριστική συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν, πως από αύριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, ώστε να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει το κόμμα για όλες τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως οι Αμερικάνοι διαφωνούν κάθετα στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018. Φαίνεται πως το ΔΝΤ (αν παραμείνουν τα υψηλά πλεονάσματα) βάζει όρους για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Και οι όροι αυτοί βέβαια μεταφράζονται σε επιπρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, πράγμα το οποίο δεν θέλουν ούτε να ακούν στο Μαξίμου.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μια διαρροή από την ελληνική πλευρά, η οποία πρότεινε την επέκταση του κόφτη ως το 2020, αντί να παρθούν νέα επώδυνα μέτρα. Στην Ουάσινγκτον δε φαίνεται να βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο με καλό μάτι, διότι από το Ταμείο υποστηρίζουν πως, για να επιτευχθούν τα μεγάλα πλεονάσματα, χρειάζονται “μόνιμες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” και όχι προσωρινά οριζόντια μέτρα.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: “ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ”

Με τον όρο “μόνιμες μεταρρυθμίσεις” σίγουρα εννοούν και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, κάτι που σημαίνει πως η ανώτατη σύνταξη θα είναι της τάξεως των 400 – 500 €. Πάντως, σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ,  ο υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να πληγεί καμιά κύρια σύνταξη, καθώς το ασφαλιστικό έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση. “Δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να ανοίγουν θέματα που έχουν κλείσει” τόνισε ο υφυπουργός.

ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από την κυβέρνηση αρνούνται κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν, πως αν ο Πρωθυπουργός πάει τώρα σε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την “καυτή πατάτα” της διαπραγμάτευσης στη Νέα Δημοκρατία, ποντάροντας σε μια σε μία δεξιά παρένθεση, όπως ακριβώς έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Πάντως, από το Αμπού Ντάμπι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ξεκάθαρα, πως εκλογές θα γίνουν το 2019, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να αντιστρέψει το κακό δημοσκοπικό κλίμα.