Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας

Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ. Στη δήλωση αυτή προέβη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς από τις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογραμμίζει στη δήλωσή της στην ιστοσελίδα EurActiv ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας» και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους – μέλους, καθώς πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Παράλληλα πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν» και καθιστά σαφές την ανάγκη «να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου, είχε απαντήσει εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, δηλώνοντας ότι είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της Άγκυρας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες και πρόσθεσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει το λόγο της δήλωσης.

«Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ). Δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και υπενθυμίζει πως και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούοσογλου, επανέλαβε το θέμα αυτό σε απάντηση που έδωσε στην ερώτηση που κατατέθηκε στην προεδρία της τουρκικής Βουλής. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει λέγοντας ότι «η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας και αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο της δήλωσης».

Την ίδια ώρα προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατούν στην Αθήνα, λόγω των προκλήσεων από την Τουρκία, που πλέον γίνονται καθημερινές και δεν έρχονται μόνον από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων συνεχίστηκε λίγες ώρες μετά τις απαντήσεις τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του Υπουργού Άμυνας. Η ΝΟΤΑΜ με την οποία η Άγκυρα ζήτησε αποστρατικοποίηση της Κάσου αποτελεί δείγμα της έντασης που θέλει να προκληθεί. Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ, μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου, είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού.

Πρόκειται για την τέταρτη ΝΟΤΑΜ μέσα σε τρεις μέρες, η οποία έρχεται μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, αλλά και τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι, «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου», και η απαίτηση του από την κυβέρνηση Ερντογάν να επέμβει για να «ανακαταλάβει» αυτά τα 18 νησιά από την Ελλάδα, η οποία ήρθε λίγο αφού ο ίδιος ο Ερντογάν είχε ένα ακόμα παραλήρημα κατά της Λευκωσίας, την οποία κατηγόρησε ότι «συμμετέχει στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο» ενώ υποστήριξε πως «δεν μπορεί να έχει τέτοια σημαία, στον Βορρά υπάρχει η τουρκική δημοκρατία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Η τουρκική επιθετικότητα απασχόλησε και τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για την «αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας».

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, Τσίπρας και Μέρκελ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να μην καταρρεύσει και να εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό», χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».