Πολιτικό Συμβούλιο με άρωμα αξιολόγησης- "Δεν υπάρχει Plan B" λένε από την κυβέρνηση

Σε ρυθμούς αξιολόγησης κινήθηκε η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για την ατζέντα, με την οποία θα (τηλε)συνεδριάσει σε λίγη ώρα το Euroworking Group. Πάντως, η κυβέρνηση δεν περιμένει πολλά πράγματα από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Θα γίνει κουβέντα για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ενώ θα υπάρξουν και εκατέρωθεν συστάσεις για το γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το πολιτικό συμβούλιο και για το κρίσιμο θέμα του Κυπριακού. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Κυπρίων και Τούρκων. Πάντως, όπως διαμηνύουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα παρατηρεί και βοηθάει στις συνομιλίες, αλλά δεν επεμβαίνει.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι και το Eurogroup της άλλης Δευτέρας. Αν δε βγει λευκός καπνός τότε, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής δέκα μέρες αργότερα. Από το Μαξίμου επιμένουν ότι αγωνίζονται για να πετύχουν την περίφημη “πολιτική συμφωνία” χωρίς να κάνουν πίσω σε θέματα αρχών.

Από το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς όπως λένε, υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις με τους θεσμούς και “σύντομα θα έρθει η ώρα που οι δανειστές θα πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου”, εννοώντας τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

“ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ PLAN B. ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ”

Από την κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. “Δεν έχουμε plan B, μοναδικός στόχος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης” μας λένε χαρακτηριστικά. Πάντως, όλοι καταλαβαίνουν, ότι η μοναδική ελπίδα για τη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελάφρυνση του χρέους και η διόρθωση κάποιων μνημονιακών αδικιών (πχ ΕΚΑΣ), οι οποίες θα καλυφθούν από το πλεόνασμα του 2016 και από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πιερ Μοσκοβισί (επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ευρωζώνης) και με τον Μπενουά Κερέ (αντιπρόεδρος της ΕΚΤ). Στη συνέχεια,Μοσκοβισί, Κερέ, Χουλιαράκης, Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου θα μιλήσουν στο οικονομικό συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, την ώρα που ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται εν πτήσει για την Κούβα, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο.