Μουζάλας: Παράτυποι μετανάστες το 80% όσων έρχονται πλέον στα νησιά

Παράτυποι μετανάστες είναι το 80% όσων έρχονται στα ελληνικά νησιά, δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι «αν φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και πέσει η συμφωνία, κάθε βράδυ θα έρχονται 2.000 άνθρωποι στη Χίο». Ωστόσο απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι η συμφωνία δεν ορίζει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό προκύπτει από την ερμηνεία της.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός ανέφερε ότι το 80% όσων έρχονται πλέον στα νησιά είναι παράτυποι μετανάστες, ενώ παραδέχθηκε καθυστερήσεις στο θέμα της χορήγησης ασύλου, καθώς πλέον το 97% όσων φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ζητούν άσυλο ενώ πριν από τη συμφωνία το ποσοστό αυτό ήταν 2%.

«Ναι, είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία που κάνει καλό στη χώρα μας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε 100-150 χιλιάδες μετανάστες και με κλειστά σύνορα», πρόσθεσε.

Τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα στα νησιά παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, εξαπολύοντας παράλληλα κατηγορίες σε βάρος του Δήμου της Χίου για υπαναχώρηση όσον αφορά την κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση.

Τέλος, κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που υπονομεύουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.