Πιέζει για το χρέος η Κυβέρνηση- Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο

Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, την Τερέζα Μέι, τον Μαριάνο Ραχόι, και τον Ματέο Ρέντσι. Λέγεται πως στο τραπέζι θα συζητηθούν τα πάντα. Από τις αμερικανικές εκλογές και τα πυρηνικά του Ιράν, μέχρι το προσφυγικό, τη κατάσταση στη Συρία και το ελληνικό χρέος.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες Ομπάμα και Μέρκελ, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην ενδεχόμενη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όμως μία δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση. “Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη” τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.  Κάποιοι ερμηνεύουν τα παραπάνω λόγια, ως έμμεση έκκληση για βοήθεια στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ώστε να μην κινδυνεύσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής κοινότητας.

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Πάντως, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με την Passaur Neue press δήλωσε πως “όποιος λέει ότι θα ανακουφίσουμε τα χρέη της Ελλάδας προσφέρει κακές υπηρεσίες στην Ελλάδα”. “Τέτοιες δηλώσεις προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη” ήταν η απάντηση της Ράνιας Σβίγκου, και συνέχισε: “Η Ευρώπη έχει υποστεί πολλές ανακατατάξεις εξαιτίας της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι δυνάμεις που επιμένουν στη λιτότητα σταδιακά απομονώνονται σε μία Ευρώπη, η οποία έχει συντριβεί από τον νεοφιλελευθερισμό.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: “ΤΩΡΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ”

Ένα μήνυμα – προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Wall Street Journal. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άμεσα τότε θα υπονομεύσουν την μεγαλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας για να βγει από την κρίση. “Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του μνημονίου θα στείλει αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές” ήταν τα λόγια του. Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Ευρωπαίους να εμπιστευτούν την ελληνική κυβέρνηση και να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος, κάτι που θα δώσει το κίνητρο στους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν  στη χώρα μας.