Τζανακόπουλος: Απόλυτη προτεραιότητα αξιολόγηση και μέτρα για το χρέος

Πρώτη και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και κωδικοποίησε τις υπόλοιπες προτεραιότητες με δεύτερη την έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τρίτη την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία και τέταρτη τη διαρκή ενασχόληση και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν και η απομάκρυνση του κ. Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας και τον ανασχηματισμό. Για το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν έχει μεταβάλει την κυβερνητική πολιτική. Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιο πρόσωπο μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους μας. Το πότε, ποιος και ποια μέτωπα ανοίγεις είναι προϊόν συλλογικής απόφασης» και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος και κανείς υπουργός δεν είναι μαθητής. Στις αποφάσεις του πρωθυπουργού δεν βαραίνουν πιέσεις από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες».

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup ο κ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι υπάρχει λόγος «να είμαστε αισιόδοξοι», καθώς είναι «κοινός τόπος ότι η διευθέτηση του χρέους είναι προτεραιότητα για την Ευρωζώνη».

“Άκρως επικίνδυνο για τη χώρα το σχέδιο της Ν.Δ”

«Άκρως επικίνδυνο για τη χώρα» χαρακτήρισε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος το σχέδιο της Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, ζητώντας διαρκώς εκλογές. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, καθώς το πρόγραμμά της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές συντάξεων και μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο και ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη της κρίσης».

“Δέσμευση η αποκατάσταση της νομιμότητας”

Κληθείς να σχολιάσει τα ραδιοτηλεοπτικά ζητήματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για «αποκατάσταση της νομιμότητας απέναντι στη γενικευμένη ανομία», έκανε λόγο για τη «διαρκή της προσπάθεια» να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δεσμευόμενη από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και με διάθεση συναίνεσης.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές που έχουν αντιφατικά χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «τις λαμβάνουμε υπόψη άλλα δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις… καθώς οι δημοσκοπήσεις ούτε ανεβάζουν ούτε κατεβάζουν κυβερνήσεις». Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπογραφή ενός 4ου Μνημονίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «το 4ο μνημόνιο είναι η στρατηγική και ατζέντα της ΝΔ. Θέλει να αποτύχει η δεύτερη αξιολόγηση και η ρύθμιση του χρέους, αυτούς τους στόχους δεν θα τους επιτρέψουμε».

Αναφερόμενος στα εργασιακά μίλησε για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας ότι «αγωνιζόμαστε και δίνουμε μάχη να αποκατασταθεί η νομιμότητα ώστε να περάσουνε σε ένα μοντέλο … Η ομάδα εμπειρογνωμόνων είναι κοντά στις θέσεις που προβάλει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση».