Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι πρόωρες εκλογές χρεώνονται στον κ. Τσίπρα»

Την ευθύνη των πρόωρων εκλογών στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα επέρριψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πώς «αυτές οι εκλογές θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να κλείσει ένας κύκλος λαϊκισμού που άνοιξε το 1981».

Αναφερόμενος στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν είναι κοινωνός των συζητήσεων που μπορεί να έγιναν με τον κ. Κουβέλη προτού προταθεί ο Σταύρος Δήμας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την άποψη ότι “οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Κουβέλη ίσως δεν τον καθιστούσαν τον πιο κατάλληλο για το αξίωμα”.

Σε ό,τι αφορά το έργο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα έχουν κλείσει εδώ και μήνες, “διότι προτάξαμε μια ατζέντα ποιοτικών μεταρρυθμίσεων πείθοντας  την Τρόικα να αφήσουμε πίσω τους ποσοτικούς στόχους”. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ” η εμπειρία μου, μου έδειξε ότι η Τρόικα δεν ήθελε να κλείσει η διαπραγμάτευση προτού ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η χώρα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από τις αγορές, υπό την προστασία μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, ή θα δανειστεί από τις αγορές ή θα συνάψει νέο μνημόνιο για να πάει σε διακρατικό δανεισμό ή θα πάει σε κάποια μορφή εσωτερικού δανεισμού, παίρνοντας από τις καταθέσεις ή θα κηρύξει στάση πληρωμών. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Μνημόνιο, εφαρμοστικοί νόμοι και δανειακή σύμβαση πάνε πακέτο. Είναι αδύνατο να διαχωριστούν».