Στ. Κοντονής: Προτεραιότητα η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης

Την άμεση ολοκλήρωση νομοθετημάτων που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα ο νέος Yπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ανάθεση της ευθύνης του συγκεκριμένου υπουργείου και δηλώνοντας πως έχει «πλήρη συναίσθηση» του σημαντικού χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει.

Αφού έπλεξε το εγκώμιο του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου τον οποίο και διαδέχθηκε στον υπουργικό θώκο, ο κ. Κοντονής τον χαρακτήρισε «εξαίρετο υπουργό και ευπρεπέστατο κοινοβουλευτικό άνδρα» και αναφέρθηκε με σαφήνεια στις άμεσες προτεραιότητες του έργου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι «με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού, πρέπει να τελειώσουμε με την αξιολόγηση. Και το υπουργείο αυτό υπήρξε παραγωγικό σε αυτό τον τομέα, και πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές δράσεις».

Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα του έργου του θα αποτελέσει η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς όπως επισήμανε «μπορεί οι δικαστικές αποφάσεις να διαθέτουν υψηλή ποιότητα, οι ρυθμοί όμως απονομής της δικαιοσύνης δημιουργούν μείζονα κοινωνικά προβλήματα». Παράλληλα παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική ειρήνη όταν σωρεία δικών είναι σε εκκρεμότητα και υπάρχουν φαινόμενα που συνιστούν οιωνεί αρνησιδικία».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και στον τομέα των φυλακών, όπου υπήρξε πλούσιο αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κορυφαίο νομοθέτημα τις ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης που επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στις βασικές αρχές της πολιτικής του υπουργείου επί των ημερών του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «προσωπικά κατάλαβα το έργο μου ως έργο παραγωγής νομοθεσίας, απονομής δικαιοσύνης, και ως έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σταθερή μου πολιτική ήταν να απέχω από κάθε παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις μου υπήρξαν ελάχιστες και ήταν πάντα όσες προβλέπονται από το σύνταγμα και τους νόμους».

Από τη δική του πλευρά ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος αφού ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία τον απερχόμενο υπουργό και δήλωσε την ευαρέσκεια του για την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από τον κ. Κοντονή, ανέφερε με έμφαση πως σε ό,τι τον αφορά «θα συνεχίσει τα ίδια και περισσότερα», όπως είχε χαρακτηριστικά ενώ χαριτολογώντας ανέφερε πως θα μπορούσε «τα ίδια και χειρότερα».