Ν. Φίλης: «Το "άριστα 20 " έγινε αιφνιδίως μη προβιβάσιμος βαθμός»

Σφοδρά πυρά τόσο κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑΝΕΛ και Yπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου όσο και κατά του Aρχιεπισκόπου Ιερωνύμου εξαπέλυσε ο απερχόμενος Yπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Φίλης, σημείωσε πως «όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του Πρωθυπουργού» και επισήμανε πως από την πλευρά του κ. Τσίπρα δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα, αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου.

Με αφορμή σχετική πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «παρόλα αυτά, αιφνιδίως, το “άριστα 20” μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς είχε βάλει «άριστα 20» στις επιδόσεις του υπουργείου Παιδείας.

Απαντώντας σε όσους απορούν για το ότι δεν αποδέχθηκε θέση σε άλλο υπουργείο, ανέφερε: «Χαμογελώ και μόνο με την απορία τους. Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν, δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντάται και εκπροσωπεί τη συλλογική αξιοπρέπεια».

«Πυρά» κατά Ιερώνυμου

Τα βέλη του κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου έστρεψε ο κ. Φίλης κάνοντας λόγο για αναζήτηση κεντρικού πολιτικού ρόλου εκ μέρους της ιεραρχίας. Ειδικότερα κατηγόρησε την ηγεσία της εκκλησίας για αλλαγή στάσης σε μία σειρά θεμάτων και την υιοθέτηση ατζέντας που γυρίζει τη χώρα στο παρελθόν και μίλησε για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Ιερώνυμου, κατά την οποία είχε χαρακτηρίσει τον κ. Φίλη προβληματικό και ασυνεπή, ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας είπε πως, με αυτή τη συνέντευξη οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος του. «Εκεί ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι όταν η εκκλησία ζητά και επιτυγχάνει την αποπομπή ενός υπουργού τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

Σημείωσε μάλιστα ότι «στη συνέχεια της εκπομπής, με την αναφορά σε πλευρές της συζήτησης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, παρόντος του κ. Ιερώνυμου, εκτοξεύτηκε η προβληματική απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνέντευξη ο κ. Ιερώνυμος είχε πει πως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος του είπε κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου πως «αν δεν συμφωνείτε Μακαριότατε, ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί». Ο κ. Φίλης επισήμανε ότι η συμπεριφορά της εκκλησίας απέναντι στο πρόσωπό του καταδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας στην κατεύθυνση του διαχωρισμού ρόλου και αρμοδιοτήτων εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Προβαίνοντας σε απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Παιδείας ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «μοχθήσαμε 13 μήνες, έφτασε η μέρα της αποχώρησης» και ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες του.

«Είπα την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι θα κάνουμε αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Είπα θα χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, αλλά από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «μέσα σε λίγους μήνες παρά τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα, προχωρήσαμε στο σχολείο ποιότητας». Μάλιστα επανέλαβε επίσης πως πρέπει να μπει τέλος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ζήτησε αυτό να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας. Καταλήγοντας ζήτησε από τη νέα ηγεσία να «αγκαλιάσει» το πρόγραμμα του υπουργείου για τα προσφυγόπουλα.