ΣΥΡΙΖΑ-Η επόμενη μέρα: Οι προκλήσεις, οι κραδασμοί και η νίκη της...γραβάτας

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται ακόμα η κυβέρνηση. Οι τελετές παράδοσης παραλαβής, οι γκρίνιες και τα παράπονα από αυτούς που φεύγουν, η συγκρατημένη αισιοδοξία από αυτούς που έρχονται και η κινητικότητα στην Κουμουνδούρου είναι τα χαρακτηριστικά της σημερινής μέρας.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, πως σε πρώτο πλάνο είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Όμως, η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί και τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έφερε ο ανασχηματισμός. Σήμερα η τάση των 53+ αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η δυσαρέσκεια αρκετών μελών της τάσης για την απομάκρυνση των Νίκου Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα, για την μετάταξη του Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και για την υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα είναι δεδομένη. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να περιμένουμε εμφυλιοπολεμικές ανακοινώσεις και ακραίες αντιδράσεις, αφού όλοι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει δύσκολο έργο μπροστά της και δεν μπορεί να αναλώνεται μόνο στις εσωτερικές της διαφωνίες.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Μαρούσι, στην παράδοση παραλαβή του υπουργείου παιδείας (στη μία το μεσημέρι). Πάντως οι αντιδράσεις για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη δεν είναι εκκωφαντικές, διότι ο Κώστας Γαβρόγλου έχει τις ίδιες αντιλήψεις με τον προκάτοχό του τόσο στο θέμα των θρησκευτικών, όσο και στο θέμα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας.

Η κυβέρνηση στοχεύει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (μέχρι το Eurogroup στις 5/12), η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το νέο συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις, ενώ από το Μαξίμου είναι κατηγορηματικοί πως δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού. Αντίθετα θα δοθεί έμφαση  στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στη μείωση της ανεργίας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Πολλή συζήτηση γίνεται για την σημασία που έχει δώσει η κυβέρνηση στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής και τηλεπικοινωνιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νεοσύστατο υπουργείο είναι το 3ο τη τάξη υπουργείο της κυβέρνησης και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι τοποθετήθηκε εκεί το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς. Τα ζητήματα της ενημέρωσης, των τηλεοπτικών αδειών και του ΕΣΡ παραμένουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ… ΤΗ ΓΡΑΒΑΤΑ!

Μετά την ορκωμοσία του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς συνάντησαν τα νεότερα σε ηλικία (και σε αρμοδιότητες) μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Δημήτρης Λιάκος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προτίμησαν πάντως να διαφοροποιηθούν ενδυματολογικά, αφού φόρεσαν γραβάτα! Νέα ήθη και έθιμα στο Μαξίμου; Ίδωμεν… Πάντως, αν δεν διευθετηθεί το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να αλλάξει την γκαρνταρόμπα του…