Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ των νέων προσώπων είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο νέος υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου ως υπουργός Πολιτισμού.

http://webtv.ert.gr/ert1/

Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής η τέως κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Εκτός σχήματος έμειναν οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Παρασκευόπουλος, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Ξυδάκης, Σία Αναγνωστοπούλου, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Μάρδας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Θεοδώρα Τζάκρη.

Στο Εσωτερικών μετακινήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης. Υπουργός Οικονομίας ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο Δικαιοσύνης ο Σταύρος Κοντονής, ενώ στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τοποθετήθηκε ο Νίκος Παππάς.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το νέο Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής στα Υπουργεία. Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί θα συνεργασθούν για τρέχοντα ζητήματα.

Η προσέλευση των νέων υπουργών

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «είναι δύσκολη η συγκυρία αλλά με τον ανασχηματισμό, με τους νέους ανθρώπους και με την προσπάθεια που θα κάνουμε παλιοί και νέοι θα το πετύχουμε» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να μην γίνει η ρύθμιση για το χρέος. Αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τέλος του έτους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος και για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει αξι όπιστο δίκτυο και για να γίνει αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά».

«Υπάρχουν προκλήσεις, προχωράμε μπροστά» δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποίησεων, ανέφερε ότι είχε πάντα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πλευρό του και ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ». Για το εάν έχουν μείνει ανοικτά μέτωπα με την αποχώρηση του από το ΤΑΙΠΕΔ, σηείωσε ότι «προφανώς υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα μεγάλα τα οποία όμως πιστεύω θα προχωρήσουν κανονικά και θα υλοποιηθούν».

Θα έρθουν καλύτερες ημέρες με αυτή την κυβέρνηση, είπε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Συνεχίζουμε με νέα ορμή και δύναμη» δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Στην παρατήρηση ότι τα προβλήματα είναι πολλά ο κ. Αμανατίδης παραδέχθηκε ότι «κανείς δεν αντιλέγει. Όμως με όλες μας τις δυνάμεις και με νέες δυνάμεις είμαστε στον αγώνα για να επιτύχουμε».

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εχω πει πολλές φορές ότι θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη» και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση πως «είναι σαν να είμαι εγώ».

«Την πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική, θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα» δήλωσε ο νέος υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο κ. Γαβρόγλου δέχτηκε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τις σχέσεις του υπουργείου, αλλά και του προκατόχου του, με την Εκκλησία.

Ερωτηθείς εάν θα επιμείνει και ο ίδιος, όπως ο προκάτοχός του Νίκος Φίλης, σε κάποια ζητήματα, όπως τα θρησκευτικά, που ήταν «κόκκινη» γραμμή για την Εκκλησία απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνέχεια και όχι τις ασυνέχειες. «Δεν νομιζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις σχέσεις (σ.σ. με την Εκκλησία)», είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ότι λέγεται, πως ο κ. Φίλης δεν παρέμεινε στη θέση του γιατί δεν ήταν καλές οι σχέσεις του με την Εκκλησία, σχολίασε: «Θα πρέπει να ξέρετε περισσότερα από ό,τι ξέρω εγώ. Αυτά είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού…».

«Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να πάμε μπροστά, να υπάρχει δουλειά, προκοπή και τιμιότητα» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ισονομία για όλους και την εφαρμογή των νόμων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, και τέως γγ καταπολέμησης της διαφθοράς ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «είναι θετικός ο απολογισμός από τη δουλειά που έχει γίνει στη γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς, κάναμε μια πρωτοποριακή δομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και γι’ αυτόν τον λόγο βραβευτήκαμε κιόλας». Σημείωσε ότι φεύγει από ένα πολύ δύκολο πόστο και πάει σε ένα ίσως δυσκολότερο, συνεχίζοντας και διαδεχόμενος έναν πολύ επιτυχημένο υπουργό. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική στην ίδια λογική, με σκοπό, όπως το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, την απόλυτη διαφάνεια και την κάθαρση στο σύνολο και του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής», τόνισε. Στο ερώτημα τι ομάδα είναι, είπε: «από σήμερα Εθνική Ελλάδος».

Η νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος σηματοδοτεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στο ΑΜΠΕ την πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα μεγάλα ζητήματα -παράλληλα και με όλα τα υπόλοιπα- που βρίσκονται ενόψει σε αυτό το κρίσιμο εξάμηνο: την αξιολόγηση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση.

Ειδικότερα,

Σημειώνουν την έμφαση που αποδίδει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δρομολογεί την έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε μια φάση ανάκαμψης. Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάπτυξης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί με την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενός ανθρώπου διεθνούς κύρους, επιστήμονα, ακριβώς πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ιδιαίτερη σημασία στο ίδιο πλαίσιο αποδίδεται και στην τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κυβέρνηση δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρώτη φορά τοποθετείται υπουργός με στόχο να φτιάξει μια δομή που να ανταποκρίνεται σε αυτά τα ζητήματα. Πρόκειται για τον ρόλο που αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει και ζητήματα συντονισμού της ανάπτυξης και ζητήματα που αφορούν στα μεγάλα έργα. Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών που συντελούνται με τον ανασχηματισμό, επισημαίνεται και το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς. Το νέο υπουργείο συγκροτείται από την ένωση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Γι’ αυτή την επιλογή, έχουν δώσει ήδη συγχαρητήρια στην κυβέρνηση οι Γάλλοι εκπρόσωποι της τεχνικής βοήθειας της διοικητικής μεταρρύθμισης. Επισημαίνεται ότι και ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, θα διατηρήσουν γραφείο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ηλικιακή ανανέωση, με ανθρώπους της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα που μπαίνουν στην κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου (οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι η νέα υπουργός, που ήταν στενή συνεργάτης του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας, είχε εμπλοκή σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διαπραγμάτευση), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αντικείμενο τα θέματα εφαρμογής του προγράμματος, Δημήτρης Λιάκος.

«Ο Πρωινός καφές»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο «πρωινός καφές» του πρωθυπουργού θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση και σε κάθε περίπτωση πολύ τακτικά. Σε αυτόν θα συμμετέχουν οι τρεις υπουργοί Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Μεγάλες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα

Σε ερωτήσεις αναφορικά με τη μη υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι του έγινε πρόταση να αναλάβει κάποιο άλλο υπουργείο, ωστόσο αρνήθηκε. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει στο υπουργείο Παιδείας, όπως και σε όλα τα υπουργεία, είτε παρέμειναν είτε άλλαξαν οι υπουργοί. «Το ότι φεύγει κάποιος δεν σημαίνει ότι αξιολογείται αρνητικά», τόνιζαν.

Σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσωπα που είτε δεν παρέμειναν στο κυβερνητικό σχήμα είτε δεν τους προτάθηκε να συμμετάσχουν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έμειναν εκτός αρκετοί και πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η δουλειά που έκαναν. Συμπλήρωναν ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπήρχε απόφαση για μεγάλες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα και έτσι δεν έμειναν πολλοί υπουργοί στη θέση τους. Μεταξύ άλλων, για τον κ. Κατρούγκαλο, ανέφεραν ότι αναλαμβάνει πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, και ότι έκανε πολύ καλή δουλειά, όπως πολλοί άλλοι υπουργοί που άλλαξαν και μετακινήθηκαν. Επισήμαιναν επίσης την τοποθέτηση του Νεκτάριου Σαντορινού ως υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με αρμοδιότητα τη νησιωτική πολιτική, ενός ανθρώπου από τα Δωδεκάνησα που έχει την εικόνα των πραγμάτων, ως τοποθέτηση που αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχυθεί η νησιωτική πολιτική.

Διεύρυνση

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης, υπάρχει ένα στοιχείο διεύρυνσης με τον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε, παραπέμποντας μεταξύ άλλων και στην περίπτωση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, προσώπων μη κομματικών, κατάλληλων για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν.