Σκα Κέλερ: «Απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

«Μία ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη και θα περίμενα να τη δω να πραγματοποιείται πολύ σύντομα» δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλερ, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της, έχει προωθήσει πλήθος επίπονων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από το Eurogroup όσο και από τους δανειστές γενικότερα, και θα πρέπει να μεταφραστεί σε μία ελάφρυνση, η οποία θα έλθει πολύ σύντομα» εκτίμησε.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, στο πλαίσιο των συναντήσεών της στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, διαπίστωσε ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων τόσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο, όσο και σε σχέση με την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων», κάτι για το οποίο, όπως είπε, «οι δανειστές οφείλουν να αναγνωρίσουν».

Για την προσφυγική κρίση, η κ. Κέλερ ανέφερε ότι «η διαχείρισή της αποτελεί συνολική ευθύνη της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «οι πρόσφυγες δεν έχουν ως προορισμό ειδικά την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουν καταφύγιο, αλλά την ΕΕ, η οποία είναι υποχρεωμένη να τους το παρέχει». Τόνισε δε, πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι πολλά κράτη μέλη φαίνεται να νομίζουν ότι αρκεί οι πρόσφυγες να εγκαταλειφθούν στις χώρες των συνόρων της Ένωσης».

«Χρειάζεται να επιδείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη με μετεγκαταστάσεις, και με την αρωγή ειδικών, αλλά το σημαντικότερο, είναι να αποκτήσουμε ένα νέο σύστημα ασύλου με το οποίο δε θα εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής, όπως την Ελλάδα, ή την Ιταλία» υπογράμμισε.

Σχετικά με την COP22, για την κλιματική αλλαγή, στο Μαρόκο και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις Μεσογειακές χώρες και ειδικά την Ελλάδα, η κα Κέλερ εκτίμησε ότι «η σύνοδος μπορεί να προσδώσει τεράστια δυναμική, ειδικότερα σε σχέση με την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ και την αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας, φθάνοντας ακόμα και στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών». Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη νίκη της στις ερχόμενες εκλογές για την προεδρεία της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.