Αλ. Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί για το χρέος

Την δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών να υπάρξουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ζήτησε εκ νέου από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας στην ομιλία του πως οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα είναι μεν σημαντικές, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης απέδειξε πως υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι οι εταίροι της χώρας δεσμεύθηκαν να προβούν σε απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “βρισκόμαστε σήμερα σε σημείο που οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν. Τον Δεκέμβριο πρέπει να αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα, ώστε μετά να αρχίσουν οι συζητήσεις για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά” και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, χαρακτηρίζοντάς το ένα «πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την απεμπλοκή από τις δανειακές συμβάσεις που συνοδεύονται από μνημόνια».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά θα συμβάλει στην απελευθέρωση πόρων αναγκαίων για τη μείωση των φορολογικών βαρών, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και τόνισε ότι «η Ελλάδα τούτη τη στιγμή αναδύεται δυναμικά μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και ύφεσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Επιπλέον επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και παρατήρησε πως «βήμα βήμα καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η διαφαινόμενη ανάκαμψη να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά».

Επενδυτικό κάλεσμα στον αραβικό κόσμο

Κάλεσμα στο αραβικό κόσμο να έρθει και να επενδύσει στην Ελλάδα απηύθυνε νωρίτερα στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός λέγοντας πως «υπάρχει η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να επεκτείνουμε τις μελλοντικές συνεργασίες, προσελκύοντας επενδύσεις χρήσιμες για την ανάκαμψη της οικονομίας» ενώ αναφερόμενος στη συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων στην επένδυση του Ελληνικού και στην πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης τόνισε ότι «οι αντικειμενικές συνθήκες για να προωθήσουμε επενδύσεις αμοιβαία επωφελείς υφίστανται».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι γίνονται δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατεία και η αναποτελεσματικότητα και έδωσε ως παράδειγμα τον νέο αναπτυξιακό νόμος που όπως είπε «σταθεροποιεί τους φορολογικούς συντελεστές για ξένες επενδύσεις».

Ευρωαραβική Σύνοδος για τις σχέσεις Ε.Ε. – αραβικού κόσμου

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικού κόσμου καθώς επίσης και οι προοπτικές της μεταξύ τους συνεργασίας και συμμαχίας αναμένεται να εξεταστούν στην Ευρωαραβική Σύνοδο «Εταίροι για την Ανάπτυξη», που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Το συνέδριο αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για έναν δραστήριο και ουσιαστικό ευρωαραβικό διάλογο. Η Σύνοδος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τα βασικά θέματα που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το νέο πρότυπο της ευρωαραβικής συνεργασίας, η δημιουργία μιας νέας οικονομίας στην Ελλάδα, ο οικονομικός μετασχηματισμός του αραβικού κόσμου, η οικοδόμηση μιας νέας προοπτικής στον τομέα της ενέργειες και οι προοπτικές για την Ελλάδα στον τομέα της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ακόμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής αναπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντούρα, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, η προέδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο προέδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πέτρος Δούκας, Γ. Μανιάτης και άλλοι.