Πρόταση Πάγκαλου για παραίτηση Βενιζέλου-Παπανδρέου -Επιστολή Σκανδαλίδη στον Παπανδρέου

Τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων κάνουν σενάρια που θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου να δέχονται πιέσεις για να κάνουν πίσω και να οριστεί άλλο πρόσωπο που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Η Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδει.

Τα σενάρια, τα οποία σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ διακινεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος πρότεινε να κάνουν πίσω ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου για να αποφευχθεί η διάσπαση της παράταξης. Ο κ. Πάγκαλος πρότεινε να ορισθεί νέα ηγεσία υπό μορφήν τριανδρίας που θα απαρτίζεται από τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Παπανδρέου και ακόμη ένα στέλεχος.
Η εκλογική αυτή τριανδρία θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, το ΠΑΣΟΚ ενωμένο στις εκλογές και στη συνέχεια θα ορισθεί Συνέδριο για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.
Αποκλειστικές πηγές του iefimerida από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να παραιτηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και χαρακτηρίζουν «κωμική» την πρόταση Πάγκαλου. «Δεν μπορούν οι Ελληνες να ψηφίσουν ένα κόμμα με τριανδρία επικεφαλής» αναφέρουν οι πηγές της Χ. Τριακούπη και υπογραμμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ορίσει αύριο εκλογική επιτροπή για να δώσει τη μάχη των εκλογών.

«Αγαπητέ Γιώργο…»
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η επιστολή του Κώστα Σκανδαλίδη στον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο απευθύνει έκκληση για να κάνει πίσω.

Αγαπητέ Γιώργο,

Σου μιλώ με την αγωνία ενός ανθρώπου που πάντοτε προσπαθούσε να ενώνει τα διεστώτα στην παράταξή μας.

Οι ηγεσίες υπάρχουν για να υπηρετούν την παράταξη και η παράταξη για να υπηρετεί το συμφέρον του λαού και του τόπου.
Η παράταξη σε ανέδειξε και σε μετέτρεψε από φορέα ενός ιστορικού ονόματος σε ηγέτη της. Και εσύ στην κρίσιμη στιγμή σήκωσες ιστορικά ένα βάρος δυσβάστακτο χωρίς να λυγίσεις. Αυτό οφείλει να σου το αναγνωρίσει η ιστορία.

Επειδή, όμως, «τα έσχατα τιμούν τα πρώτα» δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της.

Κώστας Σκανδαλίδης»

Ολοταχώς για κόμμα ο Παπανδρέου
Παρά τις συνεχείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Οι συσκέψεις με το επιτελείο του είναι τακτικές και αφορούν την εκλογική τακτική και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στη συγκρότηση των οποίων λέγεται ότι έχει ενεργή εμπλοκή ο Δημήτρης Ρέππας.

Την ίδια ώρα επανέρχονται τα σενάρια που θέλουν το νέο κόμμα Παπανδρέου να παίρνει την ονομασία «Ηλιος».

Αυτό είναι ο σήμα που έχει έτοιμο στο συρτάρι του ο πρώην πρωθυπουργός:


Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έγιναν προσπάθειες για να επιτευχθεί έστω την ύστατη ώρα η ενότητα της παράταξης. Λέγεται ότι ο Κώστας Λαλιώτης συνομίλησε περισσότερες από μία φορές τόσο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και με τον Γιώργο Παπανδρέου προσπαθώντας να πετύχει το θαύμα. Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠAΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά, για να οριστικοποιηθεί μεταξύ άλλων σε ποιά περιφέρεια θα είναι υποψήφια και πληροφορίες αναφέρουν ότι και η κ. Γεννηματά θα έκανε τη δική της προσπάθεια με τον κ. Παπανδρέου.

Μίμης Ανδρουλάκης: 29η Δεκεμβρίου: τέλος ή απαρχή;
«Το αίσιο απ’ ό,τι φαίνεται τέλος της ναυτικής τραγωδίας δίνει στους Έλληνες πολιτικούς ένα μάθημα διαχείρισης μιας ακραίας κρίσης και μπορεί και πρέπει να ενισχύσει το θετικό πνεύμα στην κοινωνία μας. Η 29η Δεκεμβρίου 2014 εκ των πραγμάτων σημαδεύει το πολυθρύλητο τέλος της μεταπολίτευσης με την αποφασιστική συμμετοχή στα πράγματα της χώρας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αποδέσμευσε με εκρηκτικό τρόπο η οικονομική της χρεωκοπία. Η τόλμη και η φρόνησις πρωταγωνιστών και λαού θα αποφασίσουν αν η Ιστορία θα καταγράψει την ημερομηνία αυτή ως την απαρχή μιας νέας εποχής, μιας ασφαλούς αλλαγής προς το καλύτερο με προοπτική εντός της Ευρωζώνης ή μιας μέρας ενός ακόμη “σκληρού Δεκέμβρη” όπου η εθνική ηγεσία δεν ήταν συγχρονισμένη με τη φυσιογνωμία και το κάλεσμα των καιρών».

Νίκος Μπίστης: Ψευδαίσθηση νεκρανάστασης

«Αύριο θα ξέρουμε αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει κόμμα. Ακούω ότι δεν έχει το δικαίωμα να διασπάσει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Πράγματι για έναν κόσμο που μεγάλωσε «με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα» αυτό είναι αδιανόητο. Μόνο πόσος είναι πλέον αυτός ο κόσμος; Εξάλλου με βάση αυτήν την ψευδαίσθηση νεκρανάστασης δεν προχωράει στο κόμμα του ο Γιώργος Παπανδρέου; Και η ελληνική κοινωνία που για σαράντα χρόνια στήριξε το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται σήμερα πολλά μικρά ΠΑΣΟΚ συγκρουόμενα σαν αυτοκινητάκια στο λούνα παρκ της πολιτικής ζωής;
Η απάντηση είναι αυτονόητη. Δεν τα χρειάζεται. Αυτό που απεγνωσμένα χρειάζεται είναι μια νέα μεγάλη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, μια ενωμένη και ανανεωμένη Κεντροαριστερά, αυτό που αποκαλούμε Δημοκρατική Παράταξη. Ούτε παλαιά ούτε νέα αρχηγικά σχήματα πορφυρογέννητων η αυτοδημιούργητων σωτήρων. Δύο χρόνια τώρα το σημερινό ΠΑΣΟΚ και μαζί του μικρές κινήσεις από τον χώρο της Αριστεράς δίνουν έναν πολυμέτωπο δύσκολο αλλά συναρπαστικό αγώνα. Από τη μία να κρατήσουν τη χώρα όρθια μέσα από μια αναγκαία αλλά και άβολη συγκατοίκηση με τη ΝΔ. Και από την άλλη να διαμορφώσουν τους όρους για μια σταδιακή και χωρίς περιττούς κλυδωνισμούς μετάβαση στη νέα παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα και ο χώρος. Δεν είναι τα κατά κυριολεξία ξύλινα τείχη που θα σώσουν την Αθήνα (εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά) αλλά οι ευέλικτες τριήρεις του Θεμιστοκλή (εν προκειμένω η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη).
Δώσαμε μια πρώτη σκληρή μάχη με την Ελιά. Είναι κοινό μυστικό ότι όλοι οι παλαιοημερολογίτες και μωροφιλόδοξοι του κόμματος περίμεναν την εξαφάνισή της για να ζητήσουν το κεφάλι του Βενιζέλου. Είμαι βέβαιος ότι πίσω από το παραβάν οι περισσότεροι ψήφισαν ή την κυρία Μαριλένα Κοππά -μεταγραφικό απόκτημα της ΔΗΜΑΡ- ή ΣΥΡΙΖΑ. Να γιατί δεν θα τα βάψω μαύρα αν αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου ακούσει τη φωνή της Ιστορίας (ή ό,τι είναι αυτό, τέλος πάντων) και κάνει κόμμα. Δεν του το εύχομαι, αλλά ο καθένας κρέμεται από το ποδαράκι του. Αυτό που δεν θέλω είναι να παρατείνεται μια κατάσταση αβεβαιότητας στο εσωτερικό της παράταξης. Σε αυτήν τη φάση θα πάμε μόνοι μας contra omnes. Ή, όπως μας είπε σε ανύποπτο χρόνο ο Πάριος, «πιο καλή η μοναξιά». Οχι γιατί μας αρέσει ή την επιδιώξαμε. Αντιθέτως, κάναμε τα πάντα για να έχουμε παρέα στην πορεία αυτή. Τώρα θα αντέξουμε, θα αναδειχθούμε τρίτη δύναμη και μετά θα συναντηθούμε με πολλούς γιατί η παράταξη θα αναγεννηθεί. Τόσο απλά» γράφει ο Νίκος Μπίστης σε άρθρο του στο Εθνος.

Πηγή: iefimerida.gr

http://www.iefimerida.gr/news/184639/protasi-pagkaloy-gia-paraitisi-venizeloy-papandreoy-epistoli-skandalidi-ston-papandreoy#ixzz3NHgtOpGf