Στη Λευκωσία ο Π. Καμμένος για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Στους εορτασμούς της 56ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, οι οποίοι θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στη Λευκωσία θα παρευρεθεί από την ελληνική κυβέρνηση ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η λύση, την οποία επεξεργάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επανένωση, «δεν θα επιτρέπει σε καμία περίπτωση επανάληψη όσων δραματικών ζήσαμε όλοι μετά το 1960».

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί εντατικά για τον φιλόδοξο στόχο της εξεύρεσης λύσης εντός του 2016, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ύπαρξη καλής διάθεσης από την τουρκική πλευρά.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει «πως και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι έχουν λόγους για να είναι δύσπιστοι απέναντι μας, δεν είμαι – και θέλω να το τονίσω – διατεθειμένος να ικανοποιήσω αδικαιολόγητες ανησυχίες, βάζοντας στο περιθώριο υπαρκτές και νομιμοποιημένες εκ των πραγμάτων ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, εκ μέρους των οποίων διαπραγματεύομαι».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «θεωρούμε υπέρμετρη και αδικαιολόγητη την επιμονή σε στρατιωτική παρουσία τρίτων στη χώρα μας ή ακόμη και σε εγγυητικά/παρεμβατικά δικαιώματα, τα οποία εκτός των άλλων παραμορφώνουν σε βάρος των Ελληνοκυπρίων την πολιτική ισότητα η οποία αποτελούσε ιστορικό αίτημα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «κανένα σύγχρονο κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού δεν έχει την ανάγκη εγγυήσεων από τρίτους».

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως, «εάν η Τουρκία επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σύντομα μία συμφωνία την οποία θα παρουσιάσουμε ενώπιον του λαού, παρέχοντας ταυτόχρονα και επαρκή χρόνο για ενημέρωση πριν τα δημοψηφίσματα».

Συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Αναστασιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,. Μπαράκ Ομπάμα, με την ευκαιρία της 56ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδοκιμάζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί «προς την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης για επανένωση της νήσου σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Μια λύση που, όπως σημειώνεται στην επιστολή, θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές για περιφερειακή συνεργασία. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του για τη στήριξη των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού.