"Καυτό" φθινόπωρο για Κυβέρνηση - Ιερά Σύνοδο με αιχμή τα Θρησκευτικά

Αυξάνεται ο αριθμός των κυβερνητικών στελεχών που τάσσονται στο πλευρό του Νίκου Φίλη, για το θέμα που έχει προκύψει με τις αλλαγές στο μάθημα το Θρησκευτικών, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια επίσημη θέση από το Μαξίμου.

Μετά τις υποστηρικτικές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του Γιάννη Τσιρώνη, σειρά παίρνει και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, που μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, τόνισε ότι «δεν είμαστε θεοκρατικό κράτος, ωστόσο, η ορθοδοξία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική οικογένεια». Ο Νίκος Ξυδάκης, μάλιστα, σημείωσε ότι, «η εκκλησία έχει τις ευθύνες της γιατί χρειάζεται ένα κλίμα συνεννόησης όμως κανείς δεν απειλεί κανέναν απλά επιχειρείται ένα κλίμα ηρεμίας και τάξης. Η εκκλησία είναι υπαρξιακό βίωμα, είναι πίστη είναι μία μετοχή σ’ ένα σώμα πιστών, δεν μπορεί να είναι ούτε κατήχηση ούτε επιβολή εκ των άνω.

Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, από την πλευρά του δηλώνει ότι, στην κίνησή του αυτή απολαμβάνει τη στήριξη του Πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι, «δεν κάνει πίσω». Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Βήμα, κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι, υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση ακραίων ιεραρχών», αλλά και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Υπουργός Παιδείας, πάντως, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, για να λάβει την απάντηση ότι, η συνάντηση θα οριστεί μετά από την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, στις 4 Οκτωβρίου. Συνάντηση με την Αρχιεπισκοπή ζήτησε και ο «πολέμιος» του Ν. Φίλη από την κυβέρνηση, ο Πάνος Καμμένος. Σε αυτήν την περίπτωση, η συνάντηση ορίστηκε για την Τρίτη.

Το κυβερνητικό κλίμα, πάντως, θα φανεί την επόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, οπότε και θα γίνει ο Αγιασμός της Βουλής και θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση οι Τσίπρας – Ιερώνυμος.

Προτεινόμενα για εσάς