Κάλυψη Τσακαλώτου στον Φίλη για τα Θρησκευτικά

Πλήρη κάλυψη στον Υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την Εκκλησία για το θέμα των Θρησκευτικών, παρείχε ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Γκάζι τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «με στεναχωρεί πολύ ο κόσμος και οι διανοούμενοι της Αριστεράς για την πολύ μικρή υποστήριξη, που παρέχουν στον Νίκο Φίλη, τα όσα προωθεί δεν έχουν σχέση με επίθεση κατά της Εκκλησίας».

Την ίδια στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αποτελεί έναν από τους «εσωκομματικούς πονοκεφάλους» του Αλέξη Τσίπρα, «επιτέθηκε» στον Πρωθυπουργό σχετικά με το παράλληλο πρόγραμμα. Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική για την φράση «δίκαιη ανάπτυξη», σημειώνοντας με έμφαση ότι «εάν δεν της δώσεις νόημα, πολύ εύκολα μπορούν να σε σατιρίσουν».

Όπως υπογράμμισε «η δίκαιη ανάπτυξη θα πρέπει να έχει τρία σκέλη: την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, την ισομερή κατανομή των ωφελημάτων σε επίπεδο περιφέρειας και την ισότητα στην διαδικασία λήψης αποφάσεων».

“Η κυβέρνηση να αφήσει το αριστερό αποτύπωμα στις επόμενες γενιές”

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για τις συγκεκριμένες μείζονες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Αριστεράς που πρέπει να συναποφασιστούν στο επικείμενο Συνέδριο και ακολούθως να υλοποιηθούν τόνισε πως «η κυβέρνηση να αφήσει το αριστερό αποτύπωμα στις επόμενες γενιές». Ακόμη εκτίμησε πως εάν ο κόσμος της Αριστεράς δεν κοιτά ψηλά και δεν έχει πίστη πως μπορούμε να παλέψουμε και να καταφέρουμε πράγματα, τότε η κατάσταση θα είναι lose – lose, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή επέμεινε σε πολιτικές ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σε παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στην εμπέδωση νέων παραγωγικών προτύπων στην κοινωνική οικονομία. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από την Ε.Ε., ωστόσο, σημείωσε πως δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην “ εποχή Σημίτη “, όπως είπε χαρακτηριστικά, δηλαδή στη λογική των μεγάλων έργων.

“Η στρατηγική της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει τριπλή, διακριτή στόχευση, ώστε να είναι επιτυχημένη” επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, που διαχώρισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο Μνημονίου, σε όσα είναι υπό διαπραγμάτευση και σε όσα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς για να πραγματωθεί το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα.

Η ελάφρυσνη του χρέους και τα “θέλω” των δανειστών

Στα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην εθνική σύνταξη, που προώθησε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας την ρωγμή στα «θέλω» των δανειστών, ενώ επέμεινε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας θα πρέπει να είναι κορυφαίες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο στόχο της ελάφρυνσης του χρέους, ο Υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι ένας προσωρινός σύμμαχος της κυβέρνησης, απέναντι στις επιδιώξεις των Ευρωπαίων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τέλος, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Άκουσα την ομιλία του στη ΔΕΘ και θέλω να προτείνω στους επικοινωνιολόγους του κόμματος του να τυπώσουν αυτοκόλλητα με την φράση «stay healthy Kyriakos», μου έδειξε πως δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει στην Ευρώπη, δεν μπορεί να λες στη μεσαία τάξη πως η μόνη παρέμβαση, που μπορώ να κάνω είναι η μείωση της φορολογίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, που σημείωσε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «πρέπει να είναι ο τελευταίος πολιτικός στην Ε.Ε που προτείνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην Θάτσερ και τον Ρέηγκαν».