Βερολίνο: Στις καλένδες εις διπλούν οι γερμανικές αποζημιώσεις

Για δεύτερη φορά το Βερολίνο αρνήθηκε την επαναφορά του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ.

Ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι “θα καταφέρουμε να κλείσουμε αυτό το ανοιχτό ζήτημα”, μολονότι δεν μίλησε για συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφερόμενος γενικά στο καλύτερο τάιμινγκ, τόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας όσο και ο εκπρόσωπος τύπου του υπ. Εξωτερικών απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

“Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά” ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μετέδωσε το Mega, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων”.

Την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel είχε απαντήσει για το θέμα:

Κύριε Χρηστίδη, όπως ακούσατε την ομιλία μου στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, στις 16 Αυγούστου, μίλησα για μία συντεταγμένη και συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό.

Συνεπώς, δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως γνωρίζετε, για πρώτη φορά, υπήρξε ένα πόρισμα από την Επιτροπή της Βουλής. Όπως γνωρίζετε, επίσης, αυτό το πόρισμα επισήμως έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάνουμε λοιπόν κινήσεις συντονισμένες, και το πότε θα επιλέξουμε να κάνουμε την επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από την επίσημη αντίδραση που θα υπάρχει από τη γερμανική πλευρά, αλλά θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εκτιμήσουμε εμείς ότι είναι το κατάλληλο timing. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε να κάνουμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, θέλουμε να κινηθούμε ώστε αυτό το ανοιχτό για πολλά χρόνια ζήτημα να κλείσει, και πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε.