Με «μικρό καλάθι» εγκαινιάζει τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εγκαινιάσει την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του το βράδυ στους παραγωγικούς φορείς αλλά και η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο το μεσημέρι.

Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες σχετικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη έβγαιναν με το… σταγονόμετρο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες στο άρθρο του στο free press του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «η επιδίωξή μας, είναι η χώρα να βρει ξανά το βηματισμό της. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και όραμα. Ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μία ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις».

Τόνισε δε ότι «έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Στις 9:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθεωρήσει τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

Στις 11:45, θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo, ενώ θα επισκεφτεί τα περίπτερα της 81ης ΔΕΘ και θα είναι παρών στα εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας η οποία είναι τιμώμενη χώρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στις 14:30, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραβρεθεί σε γεύμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 το βράδυ.

Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία με κεντρικό σύνθημα «τέρμα πια στις αυταπάτες, βάζουμε τέλος στα πειράματα, στην ανεργία στη φτωχοποίηση».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, πρέπει να αποτελέσουν έναν ακόμη σταθμό στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για την ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, των απολύσεων, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλεπάλληλων μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και νόμων που ξηλώνουν τα τελευταία ίχνη κοινωνικών, συλλογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει το δικό του συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους, καλώντας για αγωνιστική δράση ενάντια σε πολιτικές και σε νέα μέτρα που οδηγούν περαιτέρω στην πτώχευση του λαού. Επίσης, τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος στην απεργία, την αντίσταση στην «εργοδοτική τρομοκρατία» και της υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, ενώ κάνει λόγο για φοροληστεία ενάντια στον λαό. Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν χθες οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Αυξημένα θα είναι και φέτος τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Περίπου 5.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες.

Από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, που θα λειτουργεί και φέτος στο κεντρικό αστυνομικό κτίριο, στην οδό Μοναστηρίου, οι επιτελείς αξιωματικοί θα συντονίζουν την επιχείρηση. Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα αρχίσουν να στήνονται φραγμοί, με μεταλλικά κιγκλιδώματα και κλούβες έξω από το «Βελλίδειο», προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πλησιάσουν στο χώρο των εγκαινίων οι διαδηλωτές, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετέχει και ελικόπτερο της Αστυνομίας.