FAZ: Ο Τσίπρας κινείται όπως ο Ερντογάν στις τηλεοπτικές άδειες

Ευθεία σύγκριση των χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα για τα κανάλια με το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία κάνει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο: “Όποιος δεν πληρώνει λύτρα, κλείνει”. Και υπότιτλο: “Η κυβέρνηση, όχι μόνο στην Τουρκία, θέτει υπό έλεγχο τα μίντια: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθιστά τη ραδιοτηλεόραση υποτελή, δημοπρατώντας λίγες τηλεοπτικές άδειες για εκατομμύρια”.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο οικονομικός συντάκτης Tobias Piller “για τον έλεγχο των ΜΜΕ δεν χρειάζεται να ψάξετε στην Τουρκία του Ερντογάν αλλά στην Ελλάδα του Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει κάθε ικανή προσπάθεια για να αποκτήσει σημαντική επιρροή τόσο στα ιδιωτικά κανάλια όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους με τους οποίους να μπορεί να αυξήσει την επιρροή της στην ελληνική τηλεόραση. Με αυτό το στόχο είχε ανοίξει και πάλι ο Έλληνας πρωθυπουργός την κρατική ΕΡΤ, που είχαν κλείσει οι συντηρητικοί προκάτοχοί του. Μετά την κατάληψη της εξουσίας στο κρατικό κανάλι, η κυβέρνηση Τσίπρα αναζητά τώρα περισσότερη επιρροή στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση».

Όπως αναφέρει το άρθρο της FAZ, «μέχρι τώρα τα κανάλια εμπλέκονταν στο πολιτικό παιχνίδι. Η πολιτική ασκούσε πίεση σε επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έθεταν όρους ή έκαναν χάρες σε πολιτικούς μέσω των τηλεοπτικών καναλιών τους».

Το δημοσίευμα της FAZ αναφέρει, τέλος, ότι «μέχρι πριν λίγες εβδομάδες υπήρχε ο φόβος στους έλληνες συντηρητικούς για μια αυταρχική κατάληψη της εξουσίας με την άνωθεν διατεταγμένη μείωση των τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας από εφτά σε τέσσερα, αλλά και για πιθανά εμπόδια σε “φίλους” της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Αυτό ταιριάζει στη γενικότερη εικόνα, καθώς ο Τσίπρας και ο ακραία αριστερός, εν μέρει κομμουνιστικός ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις κλειδιά, αρχής γενομένης από τη δικαιοσύνη. Με δεδομένο λοιπόν το φόβο του απόλυτου ελέγχου, υπάρχει πλέον μια αχτίδα ελπίδας για τους συντηρητικούς, που μεταφράζεται σε πικρό ποτήρι για την κυβέρνηση: το γεγονός δηλαδή ότι πήρε άδεια ο ΣΚΑΪ, ο οποίος αρχικά προβλεπόταν να κλείσει».