Γ. Κατρούγκαλος: Μαύρη προπαγάνδα τα περί νέων περικοπών στις συντάξεις

Για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα, έκανε λόγο ο Υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει και ανακοίνωσε ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν και θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεων τους.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι κύριες συντάξεις δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών -παροχών δεν ήταν ισορροπημένη και εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών – παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις και υπογράμμισε ότι η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος.

Για την ασφάλιση στον ΟΓΑ, σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους, ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν μόνον οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που δεν είναι αγρότες ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της λειτούργησε ως μεγάφωνο και απαίτησαν αλλαγές οι δανειστές. Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για κουκουλοφόρους – όχι κοινοβουλευτικοί, όπως διευκρίνισε- που εξυπηρετούν συμφέροντά τους και δίνουν πληροφορίες στην τρόικα για να αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως αν υπάρξουν άνεργοι -καθώς οι ιδιοκτήτες των σταθμών μπορούν να αποφασίσουν να εκπέμπουν δορυφορικά ή και στο ίντερνετ- η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

Ερωτηθείς σε ποιους σταθμούς είχε εντοπιστεί μαύρη εργασία ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως το Σώμα Επιθεωρητών είχε εντοπίσει ανασφάλιστη εργασία στους σταθμούς ΣΚΑΪ και MEGA και αποκάλυψε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία όταν τα έχει στη διάθεσή του.