Σ. Φαμέλλος: «Εμείς δεν θα κάνουμε κολλεγιά με κανέναν καναλάρχη»

«Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κολλεγιά με κανέναν καναλάρχη γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε σύμμαχοι με την κοινωνία. Θέλουμε απλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM» σχετικά με τη δημοπρασία αδειοδότησης τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Ο κ. Φαμέλλος επεσήμανε ότι «το πρωτεύον είναι ότι σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιτέλους στις τηλεοπτικές συχνότητες εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Και σήμερα θα γίνει ο διαγωνισμός και θα ολοκληρωθεί και θα εφαρμοστεί η νομιμότητα και στο τηλεοπτικό τοπίο. Το έχουμε ανάγκη ως ελληνική κοινωνία να εφαρμόζονται οι νόμοι».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει τέσσερις και όχι περισσότερες άδειες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόωσπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «διαγωνισμός χωρίς αριθμό αδειών δεν θα είχε νόημα. Η αγορά είχε οδηγήσει σε οκτώ μη βιώσιμα κανάλια, τα οποία είχαν αυτή τη στιγμή 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια προς τις Τράπεζες, πολλά από αυτά μη εξυπηρετούμενα, χωρίς εξασφαλίσεις. Και σας λέω στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην εξεταστική επιτροπή. Υπήρχαν δάνεια δηλαδή, τα οποία είχαν σε ποσοστό 90% ακάλυπτες εγγυήσεις. Άρα, λοιπόν, η αγορά, δυστυχώς εξαιτίας της ανοχής του πολιτικού συστήματος, είχε σοβαρότατα προβλήματα και στο τηλεοπτικό τοπίο.

Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος είχε πει ότι αντέχουμε 2,5 κανάλια με βάση τη διαφημιστική πίτα, ο κ. Κυριακού του ΑΝΤ1 είχε πει ότι η Ελλάδα αντέχει δύο κανάλια, αλλιώς γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός και υπάρχει υποτίμηση του έργου των τηλεοπτικών εκπομπών και ειδήσεων. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο περιθώριο. Να μην είμαστε μόνο με δύο ή με τρία κανάλια. Τώρα που η χώρα δεν έχει κανένα αδειοδοτημένο κανάλι, καλό είναι να έχουμε πρώτα απ΄όλα τέσσερα εθνικά αδειοδοτημένα τηλεοπτικά κανάλια. Ακολούθως θα υπάρξει η συνέχεια των δημοπρασιών για τα θεματικά και για τα τοπικά. Δεν μπορούσαμε να δεχόμαστε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία καθόριζαν εν πολλοίς και την πολιτική ατζέντα, δυστυχώς παραβιάζοντας Αρχές του Συντάγματος, να λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να έχουν πάρει την έγκριση των Ελλήνων πολιτών».