Καταγγελία εκ των έσω στον ΣΥΡΙΖΑ - Κονδύλι για σίτιση προσφύγων στα χέρια κομματικών στελεχών

Στη Βουλή έφτασε το ζήτημα σχετικά με την ανάθεση του έργου σίτισης προσφύγων στις Σέρρες ύψους 750.000 ευρώ σε στελέχη της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καταγγελία μάλιστα έγινε από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος τη Δευτέρα: Η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή προέβη σε καταγγελίες κατά κομματικών στελεχών, κάνοντας λόγο για ηθικό ασυμβίβαστο. Η κα Σταμπούλη αναφέρθηκε ονομαστικά στον Δημήτρη Τάπα, υποστηρίζοντας ότι έχει αναλάβει το έργο μαζί με την κόρη του, η οποία ελέγχει την τήρηση των διαδικασιών αλλά και της νομοθεσίας.

«Αυτό που ξέρω είναι ένα άλλο ηθικό θέμα, η συντονίστρια του χώρου η κ. Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κ. Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το ηθικά ασυμβίβαστο πέρα από την ιδιότητα του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό, δεύτερο ηθικά ασυμβίβαστο, δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά, δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κυρία Σταμπουλή.

Για το μείζον ζήτημα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή εξαπολύοντας επίθεση σε βάρος της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά σχετικά τόσο με το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και με την ηθική διάσταση του θέματος.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι «στην περίπτωση της σίτισης των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στον Νομό Σερρών, αποδεικνύεται πως κίνητρο ορισμένων δεν είναι τα φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά η πολιτική και οικονομική ιδιοτέλεια».

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν υπήρξε διαδικασία ελέγχου του φακέλου των εταιριών που υπέβαλαν αίτηση στο διαγωνισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού και να αποκλειστούν οι «ημέτεροι», για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τάπας, εφόσον δεν αποδέχεται την ύπαρξη ζητήματος ηθικής ευθύνης, ποιος είναι ο τελικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού και πότε θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός».

Την ίδια «γραμμή» ακολούθησε και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τονίζει ότι εγείρονται ερωτηματικά «τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής» σημειώνοντας πως «η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί». Πρόσθεσε μάλιστα: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς διερωτάται «εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την Κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης».

Συνεχίζοντας ο κ. Τζελέπης ζητά να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

Σταύρος Θεοδωράκης: Κονομάνε οι κολλητοί της κυβερνητικής εξουσίας

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι κολλητοί της (εκάστοτε) κυβερνητικής εξουσίας κονομάνε – για να μην πολυλογούμε».

Επίσης, επικαλείται τις καταγγελίες της Αφροδίτης Σταμπουλή ότι «η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων νομού Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση κορυφαίων τοπικών στελεχών του … ΣΥΡΙΖΑ!».

«Ο κ.Τάπας, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, προμηθεύει και η κυρία Τάπα (η κόρη του!) παραλαμβάνει και ελέγχει… Όμορφες δουλειές νοικοκυρεμένες. «Δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά», είπε η βουλευτής, «υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα».
Μόνο ηθικό; Δεν θέλω να παρέμβω στις «ενδοοικογενειακές» σας υποθέσεις αλλά υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο «τραπέζι».

Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Και μετά πάμε στα ηθικά με τα οποία το καθεστώς σας έχει χάσει επαφή», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τι απαντά το ΓΕΣ

Σε σχετική ανακοίνωση, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναφέρει ότι ενέκρινε ποσό 29.350 + 88.050 ευρώ για σίτιση προσφύγων σε εταιρία catering από τέλη Αυγούστου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο σημειώνει ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός καθώς στις 8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος. Ετσι εξέδωσε νέα διαταγή για να διενεργηθεί διαγωνισμός εναρμονισμένος με την νέα νομοθεσία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν. 4368/16, έχουν ανατεθεί στις ΕΔ οι αρμοδιότητες σύναψης και υλοποίησης παρακολούθησης συμβάσεων με αντικείμενο τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα υφιστάμενα Κέντρα – Δομές Φιλοξενίας.

Μέχρι την 19 Αυγούστου 2016, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας στην Παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών πραγματοποιούνταν με μέριμνα της στρατιωτικής υπηρεσίας (παροχή συσσιτίου από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού).

Την 20 Αυγούστου 2016, με διαταγή του ΓΕΣ (Αναρτητέα στο Διαδίκτυο με ΑΔΑ: 66ΧΝ6-ΔΣ4 της 09 Αυγούστου 2016), αναλήφθηκε η υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, από εταιρεία catering, μετά από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 Ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Με διαταγή του ΓΕΣ αναρτητέας στο διαδίκτυο της 10 Αυγούστου 2016, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 Ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται όμως ότι η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε διότι, από την 08 Αυγούστου 2016 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Προτεινόμενα για εσάς