Για γερά νεύρα η «πορεία» προς την ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου

Σε «παρτίδα» για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας το πρωί της Τρίτης.

Οι 168 ψήφοι που εξασφάλισε ο Σταύρος Δήμας είναι οκτώ περισσότεροι από την πρώτη φορά αλλά απέχουν ακόμη αρκετά από τους αναγκαίους 180 που θα πρέπει να συγκεντρωθούν κατά την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος.

Είναι προφανές ότι οι μέρες που απομένουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα είναι γεμάτες από έντονο παρασκήνιο και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις.

Στο επίκεντρο όλων των σχεδιασμών και όλων των παρασκηνιακών πιέσεων καταρχήν βρίσκονται, για άλλη μια φορά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, εκ των οποίων πλέον, οι 13 ψήφισαν ήδη τον Σταύρο Δήμα και απομένει να φανεί τι θα πράξουν οι υπόλοιποι 12.

Από αυτούς εκτιμάται ότι τρεις ή τέσσερις είναι πολύ κοντά στο να δώσουν την ψήφο τους στον υποψήφιο Πρόεδρο.

Ακόμη όμως και αν αυτό συμβεί δεν θα είναι αρκετό για να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές.

Αυτομάτως, λοιπόν, τίθενται στο επίκεντρο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των οποίων η στάση τελικά θα είναι κομβική για το τελικό αποτέλεσμα.

Η ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα από τη Δημοκρατική Αριστερά λίγο πριν την δεύτερη ψηφοφορία είναι μια κίνηση που γεννά ελπίδες ότι πιθανώς το «παρών» που ψήφισε δεν θα είναι η επιλογή της και για την ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Εκτός από την κ. Φούντα με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο έτερος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θωμάς Ψύρρας ο οποίος επίσης ψήφισε παρών στη δεύτερη ψηφοφορία αλλά φέρεται να έχει πλέον σαφείς διαφωνίες με τη γραμμή που τηρεί η Αγίου Κωνσταντίνου και με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για εκλογική σύμπραξη της Δημοκρατικής Αριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη προοπτική βρίσκει αντίθετους και άλλους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, (η οποία πλέον μετά την αποχώρηση της κ. Φούντα δεν έχει πια Κοινοβουλευτική Ομάδα τυπικώς με βάση τους κανονισμούς της Βουλής).

Οι διαφωνίες αυτές θεωρούνται κατάλληλο έδαφος για προσπάθειες διεμβολισμού της συμπαγούς στάσης που μέχρι στιγμής έχουν τηρήσει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε, τελικά, στην ψηφοφορία της Δευτέρας να υπάρξουν θετικές ψήφοι για τον Σταύρο Δήμα και από αυτήν την πλευρά.

Εξίσου πρόσφορο έδαφος εκτιμάται ότι είναι και η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές) που θεωρείται από πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου αρκετά ευάλωτη μετά και από την εξέλιξη που είχε η υπόθεση των καταγγελιών περί απόπειρας χρηματισμού του Παύλου Χαϊκάλη. Ως «ένδειξη» ότι θα μπορούσε να σημαίνει και κάτι παραπάνω από ό,τι φάνηκε θεωρείται από ορισμένους και η απουσία της βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλια από τη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία με επιστολή της βέβαια διευκρίνιζε ότι θα ψήφιζε παρών και σημείωσε ότι απουσίαζε για λόγους υγείας.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του διεμβολισμού των δύο αυτών «στόχων» και παράλληλα η προσέλκυση και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι μέχρι τη Δευτέρα δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Πρωθυπουργός «ό,τι είχε να κάνει, το έκανε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης μάλιστα εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Δηλαδή δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και δημιουργία κυβέρνησης “εθνικού σκοπού”, προκειμένου να προσελκυστούν και βουλευτές τόσο από την πλευρά της κεντροαριστεράς, (ανεξάρτητοι και από τη ΔΗΜΑΡ) όσο και από την πλευρά της κεντροδεξιάς (κυρίως από τους ΑΝΕΛ).

Στο πλαίσιο των γενικότερων σεναρίων επανέρχεται και αυτό της αλλαγής του προσώπου του υποψηφίου λίγο πριν την ψηφοφορία της Δευτέρας.

Και οι δύο αυτές εκδοχές τίθενται εκ νέου από ανεξάρτητους αλλά και άλλους βουλευτές.

Τα σενάρια αυτά απορρίπτονται επισήμως κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου, που εκφράζεται πάντως αισιοδοξία ότι η ψηφοφορία της Δευτέρας μπορεί να φέρει τους πολυπόθητους 180 ψήφους.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμιζε ότι την ευθύνη των βουλευτών πλέον στην τρίτη ψηφοφορία τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρχει παρών, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο, και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας».

Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης “εδικού σκοπού” απορρίπτει επισήμως και  η Χαριλάου Τρικούπη. Εντούτοις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε μετά τη δεύτερη ψηφοφορία ότι «η πρωτοβουλία της συναίνεσης, της συνεννόησης, της σύνεσης, η πρωτοβουλία για την ευθύνη που έχει ο καθένας είναι πάντα ανοιχτή. Γιατί είναι κάτι το προφανές, το αυτονόητο, το συνεχές» ενώ εκτιμούσε ότι αν και έγινε ένα σημαντικό βήμα στην δεύτερη ψηφοφορία, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι βέβαιη.

Τέλος, στο ενδεχόμενο που ορισμένοι θέτουν να ψηφίσουν μαζικά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής υπέρ Προέδρου της Δημοκρατίας, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, (ενδεχόμενο που θεωρείται μάλλον απίθανο), κύκλοι κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν απέκλειαν ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας να μην δεχτεί την εκλογή του με τις ψήφους αυτές και να προχωρήσει η χώρα σε εκλογές.