Προεδρική εκλογή: Περισσότεροι ψήφοι υπέρ του Δήμα – Σταθερά δυσπρόσιτοι οι 180 – Αγώνας δρόμου μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Χωρίς εκπλήξεις, σε πλαίσιο μάλλον αναμενόμενο, κινήθηκε το αποτέλεσμα και της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την Τρίτη το μεσημέρι. Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, οκτώ παραπάνω από την πρώτη ψηφοφορία, ενώ «παρών» ψήφισαν 131 βουλευτές. Το αποτέλεσμα είναι μέσα στο εύρος του στόχου που είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, και εκτιμάται ότι θετικό ρόλο έπαιξε και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς με το διάγγελμά του την Κυριακή στο οποίο απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συναίνεση στην εκλογή του Σταύρου Δήμα στην προεδρία της Δημοκρατίας προαναγγέλλοντας την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, τη δυνατότητα διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος με νέα πρόσωπα και την δυνατότητα να συζητηθεί και να οριστεί ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.

Παρόλα αυτά, το «πακέτο» της προσφοράς Σαμαρά δεν φάνηκε αρκετό να «σπάσει» και την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, η οποία, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, διαδραματίζει κρισιμότατο ρόλο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «παρών» παρά τις πληροφορίες περί σοβαρών διαφωνιών και ενστάσεων στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με την επιλογή της έναρξης συζήτησης με το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκπονηθούν κοινά ψηφοδέλτια. «Παρών» ψήφισε και η κ. Νίκη Φούντα, η οποία δημοσιοποίησε την ανεξαρτητοποίησή της από τη Δημοκρατική Αριστερά λίγη μόλις ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Εντούτοις, είναι προφανές ότι δεν είναι το καλύτερο δυνατό, ιδιαίτερα επειδή πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία και πλέον δεν απομένει παρά η τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Δευτέρας.

Παρά το γεγονός ότι χρειάζονται μόνο 180 ψήφοι σε αυτήν την τελευταία ψηφοφορία, η κάλυψη των 12 ψήφων που απομένουν από το σημερινό αποτέλεσμα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θεωρείται ένα εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα – με δεδομένη τη στάση που μέχρι στιγμής τηρεί χωρίς παρεκκλίσεις η ΔΗΜΑΡ. Ήδη, οι συζητήσεις περί αναγκαιότητας και νέας πρωτοβουλίας από πλευράς κυβέρνησης και ιδίως από πλευράς Πρωθυπουργού έχουν αρχίσει, με την πρόταση της αλλαγής του προσώπου του υποψηφίου ή ακόμη και τη σύσταση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, στην οποία, όμως, δεν θα περιλαμβάνεται απαραίτητα και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, να αναζωπυρώνονται.

«Παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη του δίδυμου Τσίπρα – Καμμένου και άλλοι βουλευτές ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα σήμερα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια. Όμως, η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι ψηφοφορία με το «παρών». Εκεί δεν θα υπάρχει «παρών» θα υπάρχει ονομοτεπώνυμο. Ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου τους ως προς τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν είναι η άρνηση να συντηρήσουν τις υπάρχουσες πολιτικές. Ο καθένας παίρνει το δρόμο του, είπε ο Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί διαρροών από την ΚΟ του κόμματός του.

O Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, δήλωσε: «Ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός θα δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά για να συνεχίσει τα μνημόνια. Τη νέα χρονιά η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα, με Δημοκρατία και ισχυρή λαϊκή εντολή. Καλά Χριστούγεννα».

Συγκεκριμένα, υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Νταβρής και Κατερίνα Μάρκου, οι οποίοι είχαν τηρήσει την ίδια στάση και κατά την πρώτη ψηφοφορία. Σε αυτούς προστέθηκαν οι ψήφοι των κ.κ. Γιάννη Κουράκου, Βασίλη Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτη Μελά, Κώστα Γιοβανόπουλου, Γιώργου Κασαπίδη, καθώς και των κ.κ. Ευθύμιου Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, οι οποίοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή. Αντίθετα, στην αρχική του επιλογή, δηλαδή το «παρών» επέμεινε τελικά ο Βασίλης Καπερνάρος παρά το ότι θεωρούνταν από τους ταλαντευόμενους βουλευτές.