Εκστρατεία από τον Στ. Θεοδωράκη για όσους εργάζονται και δεν πληρώνονται

Εκστρατεία σχετικά με τα δικαιώματα όσων δουλεύουν και δεν πληρώνονται γνωστοποίησε πως το ξεκινά το Ποτάμι, όπως προανήγγειλε με ανάρτησή του στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης

Ο κ. Θεοδωράκης ανήρτησε ένα προσχέδιο με τις προτάσεις του κινήματος, ενώ κάλεσε όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν, να πουν τη δική τους ιστορία απλήρωτης εργασίας αλλά και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού με το σλόγκαν “Δουλεύεις. Πληρώνεσαι;” τονίζει πως “υπάρχουν λύσεις και αυτές θα αναδείξουμε τις επόμενες μέρες».

st1

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης έχει ως εξής:

«Δεν έχω λεφτά για να βγω έξω. Δεν έχω καν 1.40 για το μετρό. Έχω να πληρωθώ τρεις μήνες. Δουλεύω και δεν πληρώνομαι». Είναι μερικές από τις φράσεις που ακούς όλο και πιο συχνά. «Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για ενοίκιο ούτε για φαγητό». Και δεν είναι ψέμα. Οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις ΔΕΝ πληρώνουν. Άλλες έχουν σταματήσει από πέρυσι. Άλλες καθυστερούν δύο και τρεις μήνες. Και άλλες -στην καλύτερη περίπτωση- δίνουν έναντι. «Δυο κατοστάρικα για να βγει ο μήνας». Υπάρχει λύση; Και δε μιλώ για την αναθέρμανση της αγοράς που απ’ ότι φαίνεται, με αυτούς που μπλέξαμε, αργεί πολύ. Σήμερα υπάρχει λύση; Το Ποτάμι ξεκινάει εκστρατεία για τα δικαιώματα αυτών που δουλεύουν και ΔΕΝ πληρώνονται.

Κάποιες από τις προτάσεις μας:

– οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για τρεις μήνες, να ενταχθούν σε προγράμματα αντίστοιχα με αυτά του ταμείου ανεργίας ώστε να λαμβάνουν ένα «επίδομα επισφαλούς εργασίας» το οποίο θα συμψηφιστεί σταδιακά με τους μισθούς τους, όταν ξεκινήσει ξανά η μισθοδοσία τους

– οι τράπεζες να δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις στις οποίες χρωστάει το δημόσιο με την προϋπόθεση ότι όλη η δανειοδότηση θα πηγαίνει σε μισθούς.

(Προσοχή: τα χρέη του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις υπολογίζονται σήμερα στα 7 δισεκατομμύρια και οι επιχειρήσεις ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρέη του δημοσίου ως εγγυήσεις για δάνεια)

Υπάρχουν λύσεις λοιπόν και αυτές θα αναδείξουμε τις επόμενες μέρες”.