Καταγγελίες και υπόνοιες χρηματισμού πυροδοτούν τριβές και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του, προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτός από την πολιτική σκηνή της χώρας, έχουν προκαλέσει αναταράξεις και στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, δια του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, να μιλήσει για σοβαρές καταγγελίες από την πρώτη σχεδόν στιγμή, την Παρασκευή το πρωί, και χωρίς να το δηλώνει ανοιχτά, φαίνεται ότι τις υιοθετεί.

Στη στάση αυτή θα πρέπει να προστεθεί η σιωπή που έχει επιλέξει να τηρήσει η Κουμουνδούρου στην σφοδρή αντιπαράθεση που πυροδότησε μεταξύ των Ανεξάρτητων Βουλευτών η κοινή δήλωση, την Παρασκευή το βράδυ, των Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη, αμφότερων πολύ κοντά στο κόμμα ο ένας ως ήδη υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές, ο άλλος ως εν δυνάμει στις επικείμενες βουλευτικές, η οποία άφηνε αιχμές περί χρηματισμού όσων ανεξαρτήτων βουλευτών ψήφισαν ναι στον Πρόεδρο, ενώ είχαν καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό πριν από λίγες ημέρες.

Αν και οι Βουδούρης και Παραστατίδης έσπευσαν να κάνουν λόγο για ατυχείς διατυπώσεις που παρερμηνεύτηκαν, μετά τις πρώτες οργισμένες αντιδράσεις κυρίως από τους κ.κ. Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Χρήστο Αηδόνη που απείλησαν ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη, η Κουμουνδούρου πρακτικά δεν έχει πάρει καμία θέση επί του θέματος επισήμως.

Το στίγμα του για την υπόθεση έχει δώσει του ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος καταρχήν με ανακοίνωσή του τάχθηκε κατά της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του κόμματος ανθρώπων που εξαπολύουν επιθέσεις για χρηματισμό κατά συναδέλφων τους, με τους οποίους φυσικά και υπάρχει κάθετη διαφωνία, χωρίς όμως να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Μανώλης Γλέζος έκανε λόγο για «μνημείο ηθικής πολιτικής παρακμής», αναρωτήθηκε αν με τέτοιες συμπεριφορές εξυπηρετείται τελικά ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει ότι οφείλει το κόμμα, αν θέλει να είναι αξιόπιστο, να δείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία».

Μετά την παρέμβαση αυτή το Σάββατο, συνεχίστηκε η σιωπή της Κουμουνδούρου επί του θέματος. Έτσι την Κυριακή το απόγευμα ο Μανώλης Γλέζος επανήλθε στο θέμα επιμένοντας στο να μην συμπεριληφθούν οι κ.κ. Βουδούρης και Παραστατίδης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ , όπως και όλοι όσοι «επιδιώκουν το βουλευτιλίκι». Η νέα ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Όραμα των αγωνιστών της Αριστεράς δεν υπήρξε ποτέ το επάγγελμα του πολιτικού· οι αγωνιστές πρόσφεραν και θυσίαζαν και την ίδια τους τη ζωή υπέρ του συνόλου. Συνεπώς, είναι αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του των προσεχών εκλογών βουλευτές της σημερινής Βουλής, οι οποίοι επιδιώκουν ως καριέρα το βουλευτιλίκι και, για να το επιτύχουν, μετέρχονται μέσα άγνωστα στο ήθος της Αριστεράς.

Αν πρόθεση όλων αυτών είναι όντως να υπερψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει το λαό στην εξουσία, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, χωρίς να είναι υποψήφιοι στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με θέσεις καθαρές, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποκαθάρει την ατμόσφαιρα του πολιτικού σκηνικού, η οποία μολύνεται από τις αναθυμιάσεις του βόρβορου που δημιουργείται από τους επαγγελματίες πολιτικούς».

Μάλιστα, ο Μανώλης Γλέζος δέχτηκε, το πρωί της Δευτέρας, τηλεφώνημα από τον επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος τον συνεχάρη για τις δηλώσεις του και για την προτροπή να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια οι κ.κ. Βουδούρης και Παραστατίδης. Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον Μ. Γλέζο: «Μανώλη, έσωσες την τιμή του πολιτικού κόσμου. Ελπίζω ο Τσίπρας ως νέος άνθρωπος με δικαιολογημένες φιλοδοξίες δεν θα επιλέξει να ταυτιστεί με τον βούρκο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήδη από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ευνοεί το στόχο της για μη ευόδωση της διαδικασίας και κήρυξη πρόωρων εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό επίσης θεωρεί ότι οι καταγγελίες Χαϊκάλη «δεν κάνουν κακό» σε αυτόν τον σχεδιασμό. Η Κουμουνδούρου δεν έχει καν σχολιάσει τις παρεμβάσεις του Μανώλη Γλέζου, επιμένοντας να σιωπά ως προς την συγκεκριμένη παράμετρο του θέματος, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές.

Φαίνεται ότι αποστάσεις, πιο προσεκτικά και σαφώς πιο σιωπηλά, από τις εκτιμήσεις και τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος απέναντι στα θέματα των καταγγελιών Χαϊκάλη και της ανακοίνωσης των Βουδούρη και Παραστατίδη, τηρεί και η λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα η οποία φέρεται να ενστερνίζεται μέρος των ανησυχιών που διατύπωσε ο Μανώλης Γλέζος και να είναι επιφυλακτική ως προς την υπόθεση Χαϊκάλη.

Με τις δύο επόμενες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο να είναι πολύ κοντά, το πλέον πιθανό είναι ότι στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνίες αυτές θα μπουν για λίγο «στον πάγο». Το αν και το πότε θα βγουν από αυτόν εκτιμάται ότι θα κριθεί από το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή αν τελικά η χώρα οδεύσει σε πρόωρες εκλογές θα τεθεί το ζήτημα στο επίπεδο των συμμετοχών στα ψηφοδέλτια.

Αλλά αν τελικά εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται οι χειρισμοί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτούν σοβαρές επικρίσεις.