Τροπολογία Φίλη: Τέλος το "άριστα" για τις υποτροφίες - Έρευνα για το κόστος των συγγραμμάτων στα ΑΕΙ

Αλλαγές στο δικαίωμα των φοιτητών για υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ορίζει η νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, στο εξής οι φοιτητές θα μπορούν να λαμβάνουν υποτροφίες ακόμα και με βαθμό πτυχίου “λίαν καλώς” (από 6,5 και πάνω), ενώ μέχρι σήμερα το δικαίωμα αυτό είχαν μόνο οι απόφοιτοι που συγκέντρωναν βαθμολογία από 8,51 και πάνω (άριστα).

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές, δεδομένου ότι η υφιστάμενη διάταξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίησή της και περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων για την απονομή των υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανωτέρων υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51».

Ένα άλλο μείζον ζήτημα που αναφέρεται στην νέα τροπολογία, είναι το ετήσιο κόστος των συγγραμμάτων για τα ΑΕΙ το οποίο ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ, δαπάνη την οποία ο Υπουργός χαρακτήρισε ως “πρόκληση”. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, δύο νέες επιτροπές αναμένεται να ξεκινήσουν ελέγχους για την κοστολόγηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Σκοπός είναι να μειωθεί η συνολική χρηματική επιβάρυνση καθώς και η εξασφάλιση ποιοτικών συγγραμμάτων για τους σπουδαστές.

Τέλος, η ίδια τροπολογία ορίζει ότι λήγει η θητεία των γραμματέων στα ΑΕΙ, οι οποίοι θα αντικατασταθούν. Μέχρι σήμερα, αρκετοί γραμματείς είχαν τη δυνατότητα να παρατείνουν τις θητείες τους, κάτι που πλέον σταματά.

Διαβάστε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας

Υπουργείο Παιδείας