Στην αναγκαιότητα επανεξέτασης ορισμένων σημείων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος και διόρθωσης των λαθών, από τη στιγμή που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα “Het Financieele Dagblad”, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα.
Μεταξύ, άλλων, ο κ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα έχει σαφώς βελτιωθεί και ότι “οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες”, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ερωτηθείς για την κριτική που ασκήθηκε σε βάρος του για το αν έχει υπερβεί τα όρια των αρμοδιοτήτων του ως πρόεδρος, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, καθώς αυτές τις επέβαλε ο συνταγματικός του ρόλος, “μη επιτρέποντας, πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, την πραγματοποίηση ανεύθυνων σχεδιασμών που θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε μιαν άβυσσο οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας και, συνακόλουθα, αβεβαιότητας. Ασκώ τα καθήκοντά μου με γνώμονα την μη διακινδύνευση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη”.
Αντιθέτως, σημειώσε ότι εκτέλεσε το συνταγματικό καθήκον του, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ε.Ε. και του ευρώ, “διότι θα παραβίαζα το χρέος μου αυτό εάν έμενα απαθής, όταν η Ελλάδα κινδύνευε να χάσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Τούτο ήταν χρέος μου όχι τόσο λόγω του σταθερού ευρωπαϊκού μου προσανατολισμού όσο λόγω της εντολής που προέκυψε από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία μ’ εξέλεξε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Σε απάντηση για το εάν το “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου ήταν “όχι” στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι “από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, κατέστη σαφές τόσο από εμένα όσο και από τον πρωθυπουργό ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν μία ετυμηγορία για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Η πλειοψηφία αυτή είχε καθαρώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως άλλωστε επέδειξαν και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι οποίες όχι μόνον δεν σχετικοποίησαν αλλά, όλως αντιθέτως, κατέστησαν οιονεί αμετάκλητο τον προσανατολισμό αυτόν”.
Διευκρινίζοντας τέλος τα λάθη που έχουν γίνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε θέματα άμεσης ή έμμεσης φορολογίας, τα οποία, όπως παρατήρησε, έχουν προφανώς υφεσιακές επιπτώσεις.