Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στις ρυθμίσεις που προωθούνται και να κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία.
Ο εκλογικός νόμος, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουλίου. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν ως “ιστορικό καθήκον για την Αριστερά” την καθιέρωση της απλής αναλογικής, προσθέτοντας πως “εκτίθενται όσοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ και τώρα κάνουν τον… Κινέζο”.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αλλά και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έκαναν σαφές “άνοιγμα” στο ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον εκλογικό νόμο, ώστε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, έβαλε τέλος στα σενάρια για θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει αποσπασματικές ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου. “Εμείς θέλουμε κυβερνησιμότητα και σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία” τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, απορρίπτοντας το κυβερνητικό σχέδιο και καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μην το φέρει στη Βουλή.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ επιφυλάσσεται για τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αναφέρει, πάντως, σε άρθρο του στη Real News ότι θα στηρίξει τα άρθρα για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο σχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, μίλησε για “έγκλημα” της κυβέρνησης, προβλέποντας ακυβερνησία ενώ η Ένωση Κεντρώων δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με οποιοδήποτε μπόνους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, “το bonus των 30 έως 50 εδρών που κάποια κόμματα θέλουν να διατηρήσουν δεν αντιστοιχεί σε ψήφο των πολιτών”.