"Φάκελος" εργασιακά: Τα μαντάτα των δανειστών, το μήνυμα Γιουνκέρ και η γραμμή άμυνας της Κυβέρνησης
Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ενόψει της κρίσιμης δεύτερης αξιολόγησης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εργασιακή μεταρρύθμιση απέστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή και την επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ.
Οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν εκφραστεί πολλές φορές, με το ΔΝΤ να τηρεί την πιο σκληρή στάση. “Επί τάπητος” τίθενται η μείωση του εργατικού κόστους με κατάργηση επιδομάτων και πολυετιών προϋπηρεσίας, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με περιορισμό των «συνδικαλιστικών αδειών», η αλλαγή του απεργιακού νόμου (λήψη αποφάσεων για απεργία από το «50% συν 1» της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων), οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το lock out. Κατά καιρούς έχει, επίσης, τεθεί, ακόμη και από εργοδοτικούς η κατάργηση του του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε στο Δημόσιο.
Κυβερνητικό στέλεχος παρατήρησε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χθες στην Αθήνα βρίσκονταν οι επτά ξένοι και ο Έλληνας καθηγητής εργατικού δικαίου στο ΑΠΘ Γιάννης Κουκιάδης που απαρτίζουν την οκταμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί τις «βέλτιστες πρακτικές» για τα εργασιακά.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στην εργασιακή μεταρρύθμιση χθες το απόγευμα από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι στις πρώτες θέσεις του πίνακα ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βρίσκονται χώρες με ισχυρά συστήματα ρύθμισης της αγοράς εργασίας και υψηλό εργασιακό κόστος, όπως, για παράδειγμα, οι χώρες της Σκανδιναβίας».
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η βασική διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης θα υπακούει στο τρίπτυχο, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατήρηση κατώτατου μισθού και όχι στις ομαδικές απολύσεις. Όπως ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος και το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων δεν θέλει αλλαγή στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) και στα επιδόματα, τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι αντίθετο στις ομαδικές απολύσεις και δεν επιθυμεί μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
<Ερωτηθείς για το αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, καθώς πιστεύει πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση στην οποία θα μπορεί να είναι σύμφωνος.
Παράλληλα επιτέθηκε στο ΔΝΤ λέγοντας ότι δεν είναι ειδικό σε κοινωνικά θέματα και ότι τέτοιους είδους διαπραγματεύσεις έχουν πολιτική χροιά και σημείωσε πως «οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την ελληνική πραγματικότητα», αλλά και πως η εργατική νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.