Ξεκινά η διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη. «Όσο περισσότερο απαξιώνεται η σημερινή κυβέρνηση, τόσο η κοινωνία θα επιζητά μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση και αυτό αυξάνει τις δικές μας ευθύνες για τη διαμόρφωση μίας τελικής πρότασης εξόδου από την κρίση», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος θα είναι «ένα σχέδιο τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό που θα εκπλήξει θετικά την ελληνική κοινωνία και τους πιστωτές». Επιπλέον επεσήμανε ότι «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας συντάσσεται με την ανάγκη η Ελλάδα να μπορέσει να διαπραγματευτεί μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα» και διευκρίνισε ότι επιμέρους τμήματα του προγράμματος, όπως η πρόταση για το μεταναστευτικό, έχουν παρουσιαστεί.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι ο χρόνος και ο τόπος παρουσίασης του προγράμματος είναι συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων που όπως είπε «εμείς θα καθορίσουμε τις παραμέτρους με τις οποίες θα ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί ένα σημαντικό τμήμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «αποφεύγω τον όρο επαναδιαπραγμάτευση, γιατί είναι ένας όρος πολιτικά φορτισμένος που παραπέμπει σε τακτικές του παρελθόντος που δεν απέδωσαν. Παρουσιάζουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και επιμένουμε ότι ο στόχος του 3,5% πλεόνασμα σε μακροχρόνια βάση είναι ανέφικτος» και συμπλήρωσε ότι «η πρόταση αυτή έχει αρχίσει και βρίσκει συμμάχους εντός και εκτός χώρας. Εμείς δεσμευόμαστε για επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ζητούμε από τους εταίρους να δεχθούν την αναθεώρηση του πλεονάσματος. Η Ν.Δ. έχει την αξιοπιστία για να διαπραγματευτεί μία τέτοια πρόταση, γιατί πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά αυτού του κόμματος και της κυβέρνησης που θα ακολουθήσει από τη νυν κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «δεν ξεκινάμε τη διαβούλευση για το πρόγραμμα της ΝΔ με λευκή σελίδα, αλλά από τις βασικές μας κατευθύνσεις όπως έχουν παρουσιαστεί στο συνέδριο» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μία άσκηση δημοσίων σχέσεων». Παράλληλα παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα συμμετάσχουν οι πολίτες στον διάλογο και διευκρίνισε ότι οι απαντήσεις θα ληφθούν υπ’όψιν και δεν θα είναι δεσμευτικές για το πρόγραμμα.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ 2» σημείωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι έως το τέλος Ιουλίου θα γίνει εντατική διαβούλευση με φορείς, κομματικές οργανώσεις και το ΕΛΚ ώστε τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης να είναι σε θέση να παρουσιάσει το σκέλος του προγράμματος για την οικονομία. «Θέλουμε να δώσουμε την ελπίδα της αλήθειας και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα αξιόπιστο, σύγχρονο και ρεαλιστικό, με τη συμμετοχή της κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.