Δραματική παρέμβαση από τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ: Προτεραιότητα η καθημερινότητα των πολιτών

Προτεραιότητα στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, με έμφαση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υποστήριζε η Αριστερά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ζητά να δοθεί από την κυβέρνηση η κίνηση των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ότι πρωτοβουλίες, όπως η συνταγματική αναθεώρηση απομακρύνουν αυτό τον κεντρικό στόχο.

Στην δραματική της παρέμβαση η κίνηση των «53+» εκφράζει σε κάθε περίπτωση την πλήρη αντίθεσή της με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και ζητά να συζητηθεί η πρόταση του κόμματος πρώτα στα συλλογικά του όργανα, πριν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, που έχει ρόλο αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζει ως προς τον εκλογικό νόμο, ότι συμφωνεί για την άμεση αλλαγή του και οφείλει η κυβέρνηση να προωθήσει την απλή αναλογική, που είναι η πάγια θέση της αριστεράς.

Ολόκληρη η παρέμβαση των «53+» έχει ως εξής:

Σχετικά με τα ζητήματα που έχουν τεθεί τελευταία και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και του εκλογικού Νόμου επισημαίνουμε τα εξής σημεία.

1. Αυτή την περίοδο το κεντρικό καθήκον κόμματος και κυβέρνησης είναι, με αφετηρία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί μια ευνοϊκή προϋπόθεση, η παραγωγή έργου. Η κυβέρνηση οφείλει  να προχωρήσει τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που υποστήριζε πάντοτε η Αριστερά, όσο  και στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο.

2. Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι,  ότι τα προβλήματα που  προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις.   Ουσιαστικό πρόβλημα,  που συνδέεται ευθέως με το  Σύνταγμα,  είναι μόνο  αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών,  που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο  και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί.

3. Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του, από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης.

4. Για το θέμα του εκλογικού νόμου είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση διότι πρέπει να αποφασιστεί  σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κατά παράδοση της Αριστεράς, είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν – προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.