Υπέρ της εκλογής ΠτΔ από τον λαό ο Απ. Τζιτζικώστας

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να γίνεται από το λαό και θεωρώ μεγάλο λάθος της Ν.Δ. αν ξαφνικά εμφανιστεί με διαφορετική θέση» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, στη συνέντευξη που παραχώρησε, διευκρίνισε πως “αυτό που γνωρίζω είναι την κατ’ αρχήν εισήγηση που έκανε ο υπεύθυνος να διαμορφώσει την πρόταση της Ν.Δ., αλλά φαντάζομαι ότι θα τροποποιηθούν σημεία της, διότι η Ν.Δ. είναι το κατ’ εξοχήν κόμμα που στήριζε και πρέπει να στηρίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες και θα ήταν μεγάλο λάθος εάν ξαφνικά βλέπαμε τη Ν.Δ. να εισηγείται κάτι διαφορετικό».

Ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι ακόμη και πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από τους πολίτες, αναφέροντας ως παράδειγμα τα ονόματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή.

«Και επί της ουσίας είναι και σωστό γιατί έτσι οριστικά τελειώνει η φαυλότητα με ό,τι μπορεί να έφερνε αυτό στο παρελθόν, των πιέσεων που ασκούνταν στα κόμματα προκειμένου από μια σύνθεση κοινοβουλευτική να προκύπτει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί θα έπρεπε 300 άνθρωποι να επιλέγουν τον ανώτατο άρχοντα;», διερωτήθηκε. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας «ώστε να μην είναι διακοσμητικός». «Δεν έχουμε τις πολυτέλειες στην Ελλάδα να έχουμε διακοσμητικούς ρόλους. Θα πρέπει να του ανατεθούν αρμοδιότητες και για το Συνταγματικό Δικαστήριο και για εξωτερικά θέματα. Αυτά είναι προτάσεις που έχω καταθέσει ολοκληρωμένες όταν ήμουν υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ.», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε οτιδήποτε. «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια, διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο, οπότε ας περιμένουμε λίγο να δούμε πώς ακριβώς σκέφτεται η νέα ηγεσία», είπε. Σε ό,τι αφορά τον δικό του ρόλο στο κόμμα διευκρίνισε ότι δεν του έχει ζητηθεί κάτι μέχρι στιγμής, προσθέτοντας πάντως πως θα είναι στη διάθεση της παράταξης για να βοηθήσει όπου χρειαστεί.