Ν. Κοτζιάς: Kύκλοι θέλουν να τορπιλίσουν την επαναπροσέγγιση με Αλβανία

Την εκτίμηση ότι ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν να τορπιλίσουν τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης Ελλάδας και Αλβανίας επιχειρώντας να ανεβάσουν το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σήμερα το πρωί στο MEGA Σαββατοκύριακο.

“Ορισμένοι προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία καλού κλίματος. Η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία έχει μειωθεί διότι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αλβανίας βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαράθεση με την τουρκική ηγεσία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του πανό είπε: “Είναι απορίας άξιο πως με αυτά τα μέτρα πέρασαν το πανό στο γήπεδο και υπογραμμίζω ότι η UEFA το κατέβασε αμέσως και δεν άφησε να παρουσιαστεί στην τηλεόραση.

Χθες η Πρέσβης μας Βέρνη έκανε άμεσες ενέργειες για να μην επαναληφθεί τέτοιο θέμα. Έγιναν επίσης παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία για λόγους και ασφάλειας των παιχνιδιών αλλά και στην αλβανική κυβέρνηση”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ανάγνωσης του Κορανίου εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως το κέρδος είναι ότι οι εταίροι μας κατάλαβαν πως το θέμα είναι διεθνές και όχι απλά ελληνοτουρκικό. Ερωτηθείς για το αν έχει ξαναφουντώσει ο αλβανικός εθνικισμός απάντησε με νόημα «εθνικιστικές δυνάμεις και δυνάμεις που προσπάθησαν να επηρεάσουν την αλβανική πολιτική σκηνή δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες που βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε διάλογο με την Αλβανία και προσπαθούν να τον υπονομεύσουν. Η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία έχει υποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό και ιδιαίτερα γιατί οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων της Αλβανίας βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαράθεση με την τουρκική ηγεσία που θέλει να τους ποδηγετήσει» αφήνοντας  έναν βαρύ υπαινιγμό ότι ενδεχομένως να υπάρχει τουρκικός δάκτυλος πίσω από τους ισχυρισμούς περί κλοπής των περιουσιών που είχαν Τσάμηδες στην Ήπειρο.

«Πράττουμε πολύ σωστά που δεν γινόμαστε μέρος του προβλήματος ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο ηγεσίες» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστο και το προκλητικά προβοκατόρικο περιεχόμενο του πανό, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος δήθεν διέπραξε γενοκτονία σε βάρος 100.000 τσάμηδων.

«Οι τσάμηδες ήταν 18.000. Ακόμη κι αν είμασταν τόσο κακοί, 100.000 δεν υπήρχε τέτοιος αριθμός» επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών και τόνισε στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Δεν υπήρξε γενοκτονία των τσάμηδων. Οι τσάμηδες λειτούργησαν σαν δοσίλογοι και εγκληματίες πολέμου που συνεργάστηκαν με τους ναζί. Αποχώρησαν από την Ελλάδα γιατί τα δικαστήρια θα τους καταδίκαζαν σε θάνατο».

«Στο τσάμικο έχουμε ήδη δικαστικές αποφάσεις που επέτρεψαν την κατάργηση περιουσιών από τους εγκληματίες του πολέμου» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς και επέρριψε ευθύνες στους Γάλλους διοργανωτές του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για το πώς επέτραψαν να περάσει το πανό μέσα στο γήπεδο όπου έγινε ο αγώνας Ελβετίας-Αλβανίας ενώ σημείωσε ότι η UEFA το κατέβασε αμέσως.

Κοτζιάς για Αγιά Σοφιά: H Τουρκία δείχνει νευρικότητα

«Η στάση της Τουρκίας δείχνει νευρικότητα, τα σχέδιά της στην εξωτερική πολιτική δεν βγήκανε», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παραθέτοντας τις κακές σχέσεις της με όλους σχεδόν τους γείτονές της, την εκκρεμότητα στο Κυπριακό, και τη συγκρουσιακή της πολιτική.

«Έχει τέσσερα ανοιχτά μέτωπα στρατιωτικά, αυτό αναβαθμίζει τον στρατό στην Τουρκία και τον κάνει πιο νευρικό… εμείς δείχνουμε τις ”κόκκινες γραμμές” μας, τις κρατάμε, ενημερώνουμε για κάθε προκλητική ενέργεια και κρατάμε ανοιχτά κανάλια συνεννόησης με την τουρκική πλευρά» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, διαμηνύοντας ότι «δεν υποχωρούμε ούτε βήμα».

«Η τελευταία δήλωσή μας για την Τουρκία είναι ότι δεν έφτασε στον 21ο αιώνα με αυτά που κάνει. Πρόκειται για διαφορές ανάμεσα σε έναν ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και των αμερικανικών πολιτών, και της Άγκυρας», τόνισε, αποσαφηνίζοντας πως «κάθε προσβολή απέναντι στην Ορθοδοξία αφορά και την Αμερικανική, καθώς υπάρχουν 7 εκατ. Ορθόδοξοι πολίτες στις ΗΠΑ που υπάγονται στο Πατριαρχείο». «Το πρόβλημα με το Κοράνι το κατάλαβαν και οι εταίροι μας ότι είναι διεθνές θέμα, και όχι διμερές», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη ότι «το να αναγνωσθεί ένα απόσπασμα του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία δεν είναι κάτι το τραγικό» σημείωσε ότι «δεν το είπε έτσι ακριβώς και «έκανε και δεύτερη διευκρινιστική στάση ο κ. Ξυδάκης».