Μάρδας: Ο επενδυτικός νόμος προβλέπει τις επενδύσεις μεταναστών

Για το αποκαλούμενο “ελληνικό Νταβός” στην Αιγιαλεία μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, λέγοντας ότι το νησί αυτό θα δημιουργηθεί αποκλειστικά από τη συμμετοχή ιδιωτών-κρατών χωρίς την εμπλοκή του Δημοσίου. Όσο για τον νέο επενδυτικό νόμο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτός προβλέπει τις επενδύσεις μεταναστών.

Ο κ. Μάρδας είχε κάνει και παλαιότερα δηλώσεις σχετικά με μετανάστες-επενδυτές. Τώρα, μιλώντας στο Mega, είπε χαρακτηριστικά ότι «στον νέο επενδυτικό νόμο υπάρχει πρόβλεψη για τους μετανάστες έτσι ώστε να διευκολύνονται και να επενδύουν στην Ελλάδα» ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για μία κίνηση συμβατή σε σχέση με όσα είχαν προταθεί στο παρελθόν.

Αναφορικά με την Αιγιαλεία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα που ετοιμάζεται στην Ελλάδα καθώς και ότι η διαδικασία γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα, μια και “είναι κάτι που για πρώτη φορά το έχουμε στα χέρια μας».

Οι σχετικές μελέτες έχουν γίνει, είπε ο κ. Μάρδας, ενώ έχουν συσταθεί τρεις επιτροπές σε εθελοντικό επίπεδο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αυτού του νησιού χωρίς τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού και το ΕΣΠΑ, αλλά με τη συμμετοχή ιδιωτών-κρατών. Ήδη ορισμένα από τα κράτη στα οποία έγινε η παρουσίαση, όπως τόνισε, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μάνατζμεντ να μην το έχει το κράτος, ώστε η επένδυση να προχωρήσει γρήγορα.

Επένδυση στο Ελληνικό

Δύο είναι τα μηνύματα που στέλνει η Κυβέρνηση με την επένδυση στο Ελληνικό, είπε ο Δημήτρης Μάρδας: από τη μία πλευρά κλείνει τις εκκρεμότητες από το παρελθόν και από την άλλη «διαπραγματεύεται με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο και βελτιώνει όρους προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων ή αξιοποίησης της εθνικής περιουσίας που φαινόταν δύσκολο να γίνουν».

Ο ίδιος, όπως είπε, είχε επισημάνει στο παρελθόν ότι έπρεπε να γίνουν άλλα πράγματα στο Ελληνικό, αλλά όπως ανέφερε είχε ήδη διαμορφωθεί μία διακήρυξη και η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να κινηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο παρά μόνο βελτιώνοντας τους όρους της υφιστάμενης σύμβασης».

Ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών κατά των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών της χώρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι το ζήτημα θα λυθεί στο άμεσο μέλλον, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κάνει καλά τη δουλειά του, επιδιώκοντας «να συνεχίσει η πορεία του τουριστικού ρεύματος της Ελλάδας ομαλά και από την άλλη πλευρά να προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης οι οποίες έχουν σχέση με το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι όχι μόνο θα διασφαλιστούν οι παρούσες θέσεις εργασίας αλλά θα δημιουργηθούν κι άλλες το επόμενο χρονικό διάστημα με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και τη βελτίωση των όρων των συμβάσεων από την κυβέρνηση.

Η Αγία Σοφία και το Κοράνι

Ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει με την Αγία Σοφία και το αν η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η ενδεδειγμένη, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι «είναι εκείνη που πρέπει», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία παραβίασε ορισμένες αρχές που συνδέονται με τα πολιτικά κριτήρια της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης που σχετίζονται με την ενταξιακή της πορεία.

«Η Αγία Σοφιά είναι ένα μουσείο, ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. Και η Τουρκία έχει μία συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Υπάρχει ένα πλέγμα σχέσεων Ελλάδας-ΕΕ-Τουρκίας και μέσα από αυτό μπορούν να επιλύονται όλα αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν και τα κριτήρια που ενδεχομένως τα έχουμε ξεχάσει, τα πολιτικά και τα οικονομικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και σύμφωνα με αυτά η Τουρκία πορεύεται προς κάποια ένταξη. Οτιδήποτε είναι αντίθετο σε αυτά τα κριτήρια όπως είναι φυσικό επιδεινώνει αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Μάρδας.