Όλοι μαζί κι ο Φίλης χώρια-Συντονισμένο άδειασμα από Μαξίμου, Σκουρλέτη, Βούτση

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί αντισυνταγματικότητας του κινήματος της 15ης Ιουνίου «Παραιτηθείτε». Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήρθε η σειρά του Μαξίμου να “αδειάσει” τον Υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για “προσωπικές απόψεις”.

Συγκεκριμένα το Μαξίμου χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Φίλη “προσωπικές απόψεις», τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι στα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας να διαδηλώνουν οι πολίτες».

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι «η Νέα Δημοκρατία ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί», διαμηνύοντας ότι «το δικαίωμα για πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο».

Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κράτησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υποστηρίζοντας πως «ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του».

Τη θέση του έσπευσε να διαχωρίσει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκειας ραδιοφωνικής συνέντευξης στα Παραπολιτικά FM, διευκρίνισε:
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται στο πλαίσιο του Συντάγματος».

Είχε προηγηθεί η “κόντρα” μεταξύ του Νίκου Φίλη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητά την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας και τον κ. Φίλη να απαντά με προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ., διαμηνύοντας πάντως ότι δεν έχει σκοπό να του προσφέρει «αυτό το δώρο».

Από τη ΝΔ σημείωναν νωρίς το πρωί: «Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι’ αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος «παραιτηθείτε», δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας».

«Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στην διαφορετική άποψη», πρόσθεσε η Ν.Δ. και κάλεσε τον κ. Φίλη «να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως», συμπλήρωσαν.

Ο κ. Φίλης απάντησε από την πλευρά του ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το κίνημα «Παραιτηθείτε», το οποίο χαρακτήρισε ακροδεξιάς κατεύθυνσης και σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. ζητά την παραίτησή του.«Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση  στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

Οι επίμαχες δηλώσεις Φίλη πως το κίνημα «παραιτηθείτε»είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής είχαν προκαλέσει την αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σχολίασε ότι «το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

«Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», σημείωσε το ΠΑΣΟΚ.