Βαλς: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα-Τι συμφώνησαν Ελλάδα-Γαλλία (Βίντεο)

«Στις δυσκολίες στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, ακόμα και αν οι απόψεις δεν ταυτίζονται», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη στήριξή της. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η μεγάλη άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζει η Γαλλία και σημείωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Μ. Βαλς επέλεξε να μην αναβάλει το ταξίδι του στη χώρα μας.

«Με τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης πέρυσι αποκρούσαμε εκβιασμούς και ακρότητες που έθεταν σε κίνδυνο την Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επετεύχθη πέρυσι ένας «αξιοπρεπής συμβιβασμός», ο οποίος οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το χρέος.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να γίνουν ριζοσπαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις ενώ αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο υπογράμμισε ότι εξασφαλίζει σταθερό φορολογικό καθεστώς 12ετίας και γρήγορη προώθηση των επενδύσεων και έκανε λόγο για την ανάγκη τομών στη δημόσια διοίκηση, για την οποία θα υπάρξει συνεργασία με τη Γαλλία.

Ο «οδικός χάρτης» που υπεγράφη με τη Γαλλία προβλέπει συνεργασία σε σειρά τομέων, επενδύσεις σε υποδομές και κοινές επενδύσεις σε γειτονικές χώρες. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συζητήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (σ.σ. οικονομική, προσφυγική, ασφάλεια) και συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια για μια προοδευτική Ευρώπη, η οποία θα είναι αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς δίκαιους κανόνες, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη συμφωνία που προωθείται μεταξύ Ευρώπης – ΗΠΑ και υποστήριξε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε την ονομασία προέλευσης προϊόντων και τους καταναλωτές έναντι των πολυεθνικών.

Η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ευχαρίστησε το Γάλλο Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι θα δέχεται η χώρα του 400 πρόσφυγες το μήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση των ροών αλλά και των θανάτων στο Αιγαίο ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό οι δυο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Βαλς: Αρχίζει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι “η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της κυβέρνησης που χρειάστηκε θάρρος για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση” και πρόσθεσε ότι “πέρυσι η Γαλλία με όλο το βάρος που διαθέτει προσπάθησε να παραμείνουν οι Έλληνες στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, η Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε”.

Επιπλέον ανέφερε ότι η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας θα χορηγηθεί πολύ σύντομα ενώ για το ζήτημα το χρέους σημείωσε ότι “θα συζητηθεί πολύ σύντομα. Αρχίζει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα”. Ο κ. Βαλς απέστειλε μήνυμα προς τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν και ανακοίνωσε ότι ομάδα επιχειρηματιών θα έρθει στη χώρα γι΄αυτό το σκοπό το φθινόπωρο.

“Η συμφωνία οφείλεται στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του, αλλά αναγνωρίζουμε στην κυβέρνηση το ότι μπόρεσε να ηγηθεί αυτών των μεταρρυθμίσεων” σημείωσε ο κ. Βαλς ενώ για το προσφυγικό τόνισε ότι η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό.

“Κοινή μας προτεραιότητα είναι να τηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Πρέπει όλοι (ΕΕ, Τουρκία) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Παρότι οι ροές μειώθηκαν είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε προσωπικό που χρειάζεται” κατέληξε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.