Καταβάλλουμε προσπάθειες να μην επιστραφεί το ΕΚΑΣ

«Η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, προκειμένου να μην χρειαστεί οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν τα χρήματα για το ΕΚΑΣ» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος,  σημειώνοντας πως «η ρύθμιση δεν είναι δίκαιη», λίγες μέρες μετά τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας ότι «κανένας δεν θα επιστρέψει το ΕΚΑΣ».

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι, «το ΕΚΑΣ, είναι συμφωνημένο από παλιά να καταργηθεί πλήρως. Στη συμφωνία του καλοκαιριού με τη διαπραγματευτική προσπάθεια, καταφέραμε, οι δικοί μας διαπραγματευτές, να έχουμε μία σταδιακή κατάργηση. Αυτό είναι το γεγονός, το οποίο βεβαίως δεν είναι από τα ευχάριστα» και πρόσθεσε ότι «επειδή θα έπρεπε να ισχύσουν αυτά από 1/1, υπάρχει το ζήτημα των αναδρομικών, τα οποία κλήθηκαν να επιστρέψουν οι άνθρωποι, οι οποίοι το είχαν πάρει. Αυτό, φυσικά, δεν είναι μία δίκαιη ρύθμιση, γι’ αυτό έγινε μία προσπάθεια, εξακολουθεί να γίνεται, προκειμένου να μην επιστραφούν τα χρήματα».

Ερωτηθείσα αν η επιστροφή του ΕΚΑΣ είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, απάντησε πως  «είναι μία λεπτομέρεια, η οποία μπορεί να επιλυθεί».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τα κόκκινα δάνεια που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, λέγοντας πως, «και αυτό είναι ακόμα σε συζήτηση, διότι ζητήθηκε από τους θεσμούς να μην εξαιρεθούν αυτά τα δάνεια και να είναι και αυτά ελεύθερα να πωληθούν. Η δική μας προσπάθεια είναι να μη συμβεί αυτό. Προσπαθούν να βρουν τώρα ένα τρόπο επίλυσης».

Παράλληλα τόνισε ότι «αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για τα 7,5 δισ. για όλο το πακέτο δηλαδή, όχι μόνο τα 7,5 δισ., για τα 10,5», ενώ οριοθετώντας χρονικά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, έκανε λόγο για χρονικό περιθώριο «περίπου μίας εβδομάδας».

Σχετικά με την νομοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικών περικοπών (κόφτης) και της σύστασης του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων πριν από τη συμφωνία για το χρέος, απάντησε πως «η πρώτη αξιολόγηση που εμπεριέχει όλα αυτά τα ζητήματα και του υπερταμείου κ.τ.λ. ως προαπαιτούμενα δεν έχει να κάνει με τη συζήτηση για το χρέος. Ήμασταν υποχρεωμένοι, ανεξαρτήτως της συζήτησης για το χρέος, να επιλύσουμε τα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης, πράγμα και το οποίο κάναμε. Εξ ου και η αξιολόγηση έκλεισε. Το θέμα του χρέους ήρθε -και μας έδωσε θετικά- νωρίτερα από ό,τι και τα περιμέναμε.

Τέλος, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο λήψης επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθέτησής τους μέσα στο 2018, η κυβερνητική εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε ότι, «δεν  υπάρχουν συμπληρωματικά μνημόνια και το έχουν διευκρινίσει και όλοι οι αρμόδιοι με δηλώσεις τους χθες».