Ν. Τόσκας: "Σήμερα θα περάσει το πρώτο τρένο από την Ειδομένη"

Στην Ειδομένη μεταβαίνει αυτήν την ώρα ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή γγ, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά και να ενημερωθούν για την επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

Νωρίτερα, ο ίδιος σε πρωινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA δήλωσε πως “η επιχείρηση, η οποία είχε σχεδιαστεί πολύ καλά από την αστυνομία, εξελίχθηκε με ιδανικό τρόπο” και υπογράμμισε ότι “σήμερα θα περάσει και το πρώτο τρένο, αφού οι γραμμές έχουν καθαριστεί”. Επίσης, ανέφερε ότι “έπρεπε να τελειώνει αυτή η κατάσταση στην Ειδομένη, προκειμένου να φύγουν οι άνθρωποι απο τον λασπότοπο, (τη «φαβέλα», όπως αποκάλεσε τον καταυλισμό) και να εγκατασταθούν σε χώρους με στοιχειώδη στέγη, τροφή επικοινωνίες, ώστε να τους βάλουμε σε μία σειρά, προκειμένου κάποιοι από αυτούς να επωφεληθούν από τη συμφωνία και να λειτουργήσει το λεγόμενο “relocation”, δηλαδή η μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ακόμη ότι “μέχρι σήμερα είχαν απομείνει 1.500 πρόσφυγες στην Ειδομένη, οι οποίοι μεταφέρονται, ήδη, με λεωφορεία στις οργανωμένες δομές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι περίπου 2.000 παραμένουν σε ένα βενζινάδικο κοντά στα σύνορα και θα μεταφερθούν και αυτοί, πιθανότατα την Δευτέρα”.

Ο κ. Τόσκας έκανε ειδική αναφορά “σε κάποιους που είχαν συμφέρον να κρατούν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη” και διευκρίνισε πως “παίζονταν πολλά μικροσυμφέροντα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου, από πολύ μακριά και φυσικά δεν μπορούσαν να έχουν την πλήρη πληροφόρηση για το τι γίνεται, ήταν ευκολόπιστοι στις διάφορες φωνές του στυλ “θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες τα σύνορα”, ενώ ξέραμε όλοι ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν από αυτούς που κατασκεύασαν τους φράχτες. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κατασκευάσαμε τους φράχτες, βορειότερα από τη χώρα μας και επίσης πείθονταν από κάποιους άλλους που τους έλεγαν εδώ θα φτιάξουμε τη δομή που σας συμφέρει και άρα καθίστε εδώ πέρα. Ποιοι ήταν αυτοί;

Ήταν κάποιες ΜΚΟ, όχι όλες οι ΜΚΟ. Πολλές ΜΚΟ προσέφεραν πραγματικό έργο, άλλες ΜΚΟ ήταν εμπορικές και είναι εμπορικές επιχειρήσεις και κάποιες σε συνδυασμό με τους προηγούμενους, κάποιες έπαιζαν με την παραπληροφόρηση προκειμένου να διατηρήσουν, να το πω λαϊκά, το μαγαζί τους εκεί… Αυτά τα μαγαζάκια αποσκοπούσαν στο εμπορικό κέρδος, κάποια άλλα αποσκοπούσαν στο να διατηρηθεί η φήμη τους εκεί και η παρουσία τους, αυτή είναι η αθωότερη περίπτωση και κάποιες άλλες ΜΚΟ, βέβαια, βοήθησαν πάρα πολύ και παρείχαν εξαιρετική βοήθεια και τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη και τους ευχαριστούμε γι αυτό”.

Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι το υπουργείο και η αστυνομία έκαναν αυτήν την επιχείρηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Τόσκας δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση, σημειώνοντας ότι “το έκαναν για να προστατέψουν τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, επειδή δεν ήξεραν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, και να αποφευχθούν κινήσεις που θα δυσκόλευαν τις Αρχές”. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως “όποτε εμφανιζόταν δημοσιογράφος ή όποτε εμφανιζόταν κάποιος ξένος επίσημος εκεί, άρχιζαν οι εκδηλώσεις και να σας θυμίσω τι έγινε στον Πειραιά με αυτόν τον άνθρωπο που πήρε ένα μωρό και απειλούσε να το πετάξει στο λιμάνι για να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας”.