Δημοσκόπηση Prorata: Ξεχωρίζουν Ολ. Κεφαλογιάννη και Κ. Μπακογιάννης - Ο πιο φθαρμένος ο Ανδ. Παπαμιμίκος

Το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές, καθώς μεγαλύτεροι πολιτικοί σε ηλικία με μεγάλες θητείες στα βουλευτικά έδρανα ή σε κυβερνητικές θέσεις έχουν αποχωρήσει, δίνοντας τη θέση τους σε νεότερους ηλικιακά πολιτικούς.

Οι τελευταίοι που σήμερα διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, εκμεταλλευόμενοι μεταξύ άλλων τα social media, αρχίζουν να αυξάνουν την αναγνωρισιμότητά τους στο κοινό, στοιχείο που μετρά η έρευνα της Prorata που διεξήχθη από τις 18 ως τις 25 Απριλίου. Συγκεκριμένα μετρά την δημοφιλία δέκα «σαραντάρηδων» πολιτικών, που γεννήθηκαν από το 1974 ως το 1976 και είναι οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Ρένα Δούρου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Κώστας Μπακογιάννης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ως επιλογές δόθηκαν οι παρακάτω τέσσερις ιδιότητες: φθαρμένος, ικανός, κομματικός, δυναμικός. Επιπλέον ζητήθηκε από 505 ανθρώπους να αξιολογήσουν τους παραπάνω δέκα πολιτικούς.

Οι δυναμικοί και οι φθαρμένοι

Από τα ονόματα της έρευνας, υπάρχουν δύο που ξεχωρίζουν: ο Κώστας Μπακογιάννης (περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας) και η Όλγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ). Ακολουθεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος είναι εκτός πολιτικής και προφανώς αξιολογείται θετικά η ευθιξία που επέδειξε με την παράδοση της βουλευτικής έδρας.

Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος καταγράφηκε ως ο πλέον φθαρμένος και η Ρένα Δούρου ως η πλέον κομματική. Σημειώνεται ότι πολύ σημαντικά ποσοστά μη αναγνωρισιμότητας συγκέντρωσαν οι προερχόμενοι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δηλαδή οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης.

pol-1

Αποτελέσματα αναφορικά με το κόμμα προτίμησης

Η έρευνα της Prorata κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου για καθένα πρόσωπο στην περίπτωση που περιλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που ο εκλογέας θα είχε αποφασίσει να ψηφίσει. Πιθανό ή πολύ πιθανό ενδεχόμενο χαρακτήρισαν την ψήφο για την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Κώστα Μπακογιάννη πάνω από το 40% των ερωτώμενων του δείγματος. Το ποσοστό για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Βασίλη Κικίλια και τη Ρένα Δούρου κινήθηκε μεταξύ 25%-30%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπάθεια για τα πολιτικά πρόσωπα μεταξύ ψηφοφόρων που στήριξαν κόμματα διαφορετικά από αυτά από τα οποία προέρχονται τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 30% δηλώνει πιθανό έως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να στήριζαν την Όλγα Κεφαλογιάννη αν περιλαμβανόταν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιστοίχως, μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 23% δηλώνει πιθανό ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να στήριζαν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αν περιλαμβανόταν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

pro2

Δεν είναι καθοριστική για την ψήφο η ηλικία

Η ηλικία δεν είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή του ψηφοφόρου. Ο ψηφοφόρος πρώτα βλέπει το έργο του πολιτικού, αξιολογεί την επαγγελματική του διαδρομή και στη συνέχεια λαμβάνει υπ’ όψη την ηλικία του.

prorata1