Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Τηρήσαμε την συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια»

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενημέρωσε τους υπουργούς για τις εξελίξεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Με το ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «μετά από 6 χρόνια σκληρής λιτότητας, είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις από το Eurogroup» και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη πια».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα δικαιούται να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού καθώς
«έχει πλέον δημιουργηθεί η πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα που υπέφερε τόσα χρόνια δικαιούται να επιστρέψει στην ανάπτυξη…» και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν θείο δώρο, μάννα εξ ουρανού, ήταν αποτέλεσμα σκλήρης προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς, διπλωματικών πρωτοβουλιών, πολιτικών παρεμβάσεων».

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μια σύγκρουσης… και έδωσε μια διαπραγματευτική μάχη με ψυχραιμία, προσοχή και επιδεξιότητα. Η δουλειά που έκανε η ΚΟ είναι αξιέπαινη. Αποδίδει σήμερα καρπούς» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις πολύμηνες προσπάθειες και δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποκύπτει συνεχώς σε παράλογες απαιτήσεις… Τηρήσαμε λοιπόν την συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια».

Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές και στον ελληνικό λαό ενώ αναφερόμενος στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου παρατήρησε ότι «περάσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις. Προστατέψαμε την κύρια κατοικία…»

Σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «για πρώτη φορά έχουμε αποτυπωμένο έναν οδικό χάρτη για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Βλέπετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Προσπάθησαν να προεξοφλήσουν ότι θα οδηγηθούμε σε λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. Σχεδόν παρακαλούσαν να δεχτούμε. Αντί να δουν το δάσος, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους επικεντρώνουν στο δέντρο, στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης».

Αναφερόμενος στον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος ως θεσμός προβλέπεται ήδη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «η διόρθωση δεν θα χρειαστεί… Ο μηχανισμός αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί διότι για πρώτη φορά στα 6 χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής».

Η απόφαση που αναμένει το Eurogroup με την αποτύπωση του χάρτη για το χρέος θα σηματοδοτήσει ότι η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα, θα αφήσει πίσω της έξι χρόνια σκότους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κράτησε χαμηλούς τόνους σημειώνοντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς» και πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα της δουλειάς και του σωστού προγραμματισμού… Για να επιτύχουμε μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας και την ασυδοσία της ολιγαρχίας αλλά θα έχει κοινωνικό πρόσημο».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο προσανατολισμός όλων μας πρέπει να στραφεί στις μεγάλες, στις πραγματικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικό λαός. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα προβλήματα των πολιτών… Και εκεί έχουμε πολλά να κάνουμε. Υπάρχουν ανάγκες στην Υγεία, την Παιδεία…» και πρόσθεσε ότι «είναι δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης να μοιράζεις τα βάρη δίκαια, αλλά είναι δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης να μοιράζεις δίκαια και τον παραγωγικό πλούτο. Για εμάς, η ανάπτυξη πρέπει να αφορά την κοινωνική πλειοψηφία… Η δική μας διακυβέρνηση θα είναι πιο χρήσιμη τα χρόνια της ανάπτυξης… Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι πολίτες θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να ανακάμψει η Ελλάδα».

Τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup

Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και τον επισκέφθηκε.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους είναι η αναγκαία ένδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε έναν λαό που ταλαιπωρήθηκε, ίσως άδικα, και δικαιούται μιας θετικής είδησης και μιας θετικής εξέλιξης», τόνισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος επεσήμανε ως άκρως θετική την απόφαση όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις «να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία μας, κάτι που αυτήν τη στιγμή τη συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».